Printer Friendly Version Szerb-magyar üzleti fórum Szerbia Köztársaság Nagykövetségén, 2018.06.07 @ 12 June 2018 11:01 AM

Szerbia Köztársaság Nagykövetségén 2018. június 7-én bemutatták az észak-bánáti körzet gazdasági potenciálját, külön tekintettel az ökológiai együttműködésre. A promóciót az Észak-bánáti Közigazgatási Körzet és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezte Szerbia Köztársaság Nagykövetségével együttműködve és annak logisztikai támogatásával.
Az üzleti találkozó előtt Rade Drobac nagykövet külön találkozott Csoltó Gáborral, a BKIK újonnan megválasztott elnökével. Azután Rade Drobac nagykövet megnyitotta az üzleti fórumot. Kiemelte, hogy a találkozó célja a két ország közötti együttműködés fejlesztése, amihez ez a találkozó jelentősen hozzájárulhat. Hangsúlyozta, hogy Szerbia Köztársaság Nagykövetsége nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy nemcsak a Szerbia és Magyarország közötti jó politikai és általános kapcsolatok fejlesztéséhez járuljon hozzá, hanem különösen a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez, ami prioritás a két ország kormányainak kapcsolatában.
Csoltó Gábor kiemelte, hogy ilyen találkozókkal kellene fejleszteni az üzleti kapcsolatokat és ezáltal a gazdaságot. Fontos tényezőként emelte ki, hogy Szerbia az EU-ba való belépés útján halad, és hogy Magyarország határozottan és barátilag támogatja a csatlakozási folyamatban.
A továbiakban az Észak-bánáti Közigazgatási Körzet községeinek (Ada, Zenta, Magyarkanizsa, Törökkanizsa, Csóka és Kikinda) képviselői videoprezentációkkal bemutatták önkormányzataik beruházási és turisztikai potenciáljait. A találkozó második részében munkajelegű megbeszélésre került sor Kismárton Ottó követ-tanácsos vezetésével. Az új kapcsolatteremtések mellett szó volt az önkormányzatok és a BKIK tagságába tartozó magyar vállalkozók közötti meglévő kapcsolatok folytatásáról és újak kialakításáról, külön tekintettel a környzetvédelemre.
Az üzleti fórum sikeréhez külön hozzájárultak a B2B beszélgetések, amelyekre a fórum második részében került sor, észak-bánáti gasztoronómiai specialitások felszolgálása mellett.