Printer Friendly Version U Budimpešti svečano otvoren „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, 07.09.2018. @ 11 September 2018 11:45 AM

U Budimpešti je, 07.09.2018. g. u svečanoj Sali zadužbine „Tekelijanum“, koncertom beogradskog kvinteta „Altro Senso“ otvoren 9. „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“. Beogradski kvintet se predstavio koncertom pod nazivom „Renesansa zaboravljenog Petra Stojanovića“, srpskog kompozitora rođenog u Mađarskoj, koji je u svoje vreme važio za najškolovanijeg kompozitora u Srbiji, i koji je najplodniji deo svog života i rada proveo u Srbiji.
Kao i ranijih godina, organizator ove značajne kulturne manifestacije Srba u Mađarskoj je Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj (KDC), uz svesrdnu pomoć institucija iz Republike Srbije, Srpske samouprave u Mađarskoj, Vlade Mađarske i ambasade Republike Srbije u Mađarskoj.
Pokrajinski sekretar za kulturu AP Vojvodine, Dragana Milošević je, u ime Vlade Vojvodine, otvorila ovu manifestaciju, i koncert, istakavši kvalitete i značaj beogradskog kvinteta „Altro Senso“, kao i kvalitet umetničkog opusa „zaboravljenog kompozitora“, Petra Stojanovića.
Mesec srpske kulture je otvorio i ambasador Rade Drobac, koji je u svom izlaganju istakao značaj ove manifestacije uza očuvanje identiteta Srba u Mađarskoj i pohvalio KDC koji uporno, tradicionalno, organizuje ovu veliku manifestaciju, uz očekivanje da će naredni „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, 10. po redu, biti od posebnog značaja. Istakao je značaj jedinstva matice i dijaspore, odnosno Srba u regionu, i podvukao značaj koji dobri odnosi Srbije i Mađarske imaju za srpsku zajednicu u Mađarskoj, koja je u proteklom periodu znatno poboljšala svoj položaj, status i materijalnu osnovu. Istakao je da svečana sala „Tekelijanuma“ najbolje ilustruje ljubav i jedinstvo Srba iz dijaspore i regiona, jer je Sava Popović – Tekelija ovo impozantno zdanje, srpsku zadužbinu drugu po veličini i značaju u svetu, zaveštao srpskoj deci da uče svoj jezik u tuđini, a vlada Vojvodine je nesebičnom pomoći pomogla obnovu svečane sale u kojoj se koncert održao i vratila joj sjaj prošlih vremena.
Poslednji se prisutnima obratio direktor KDC Milan Đurić, koji je govorio o sadržaju manifestacija, problemima u vezi sa njenim organizovanjem i zahvalio se svima koji učestvuju u programima, kao i onima koji pomažu njeno održavanje.
Svečanosti su prisustvovali Vladike David (Kruševački) i Lukijan (Budimski), predsednik CCM Vera Pejić-Sutor, predsednik CC u Budimpešti Borislav Rus, kao i mnogi drugi predstavnici srpskih institucija iz Mađarske i brojna publika.