Printer Friendly Version Budapesten ünnepélyesen megnyitották a Szerb Kultúra Hónapját, 2018.09.07. @ 11 September 2018 12:48 PM

A budapesti Tökölyanum dísztermében 2018.09.07-én a belgrádi Altro Senso kvintett koncertjével megnyílt a 9. alkalommal megrendezett Szerb Kultúra Hónapja Magyarországon. Az elfeledett Petar Stojanović reneszánsza című concert keretében a Magyarországon született szerb zeneszerző műveit mutatták be, aki korában a legtanultabb szerb zeneszerzőnek számított, és aki élete és munkássága leggyümölcsözőbb időszakát Szerbiában töltötte.
Akárcsak az előző években, e jelentős művelődési rendezvény szervezője a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ (KDC), és jelentős segítséget nyújtottak a szerbiai intézmények, a Szerb Országos Önkormányzat, Magyarország kormánya és Szerbia Köztársaság Nagykövetsége.
A rendezvényt Vajdaság kormánya nevében Vajdaság AT művelődési titkára, Dragana Milošević nyitotta meg, kiemelve a belgrádi Altro Senso kvintett kvalitásait és jelentőségét, valamint az “elfeledett zeneszerző” Petar Stojanović művészi munkásságának kvalitásait.
A Szerb Kultúra Hónapjának rendezvénysorozatát Rade Drobac nagykövet is megnyitotta, aki kiemelte a rendezvény jelentőségét a magyarországi szerbek identitásának megőrzésében, és méltatta a KDC-t, amely kitartóan és hagyományosan szervezi ezt a nagy eseményt, remélve, hogy a következő, 10. Szerb Kultúra Hónapja külön jelentőségű lesz. Hangsúlyozta az anyaország és a diaszpóra, illetve a régióbeli szerbek egységének jelentőségét, és kiemelte, hogy a Szerbia és Magyarország közötti jó kapcsolatok milyen fontosak a magyarországi szerb közösség szempontjából, amely az elmúlt időszakban jelentősen javított helyzetén, státuszán és anyagi feltételein. Kiemelte, hogy a Tökölyanum díszterme a legjobb példa a diaszpórában és a régióban élő szerbek szeretetére és egységére, mert Sava Popović Tekelija ezt az impozáns épületet, a világon második legnagyobb és legjelentősebb szerb hagyatékot, a szerb gyerekekre hagyományozta, hogy idegenben az anyanyelvüket tanulják, Vajdaság kormánya pedig önzetlenül segített a díszterem felújításában, és visszaadta régi fényét.
A jelenlevőkhöz utolsóként Milan Đurić, a KDC igazgatója szólt, aki a rendezvény tartalmáról és szervezési problémáiról beszélt, és köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vesznek a műsorokban, és segítik a rendezvénysorozat megtartását.
Az ünnepségen David kruševáci és Lukijan budai szerb ortodox püspökök, Vera Pejić-Sutor, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke, Borislav Rus, a Budapesti Szerb Önkormányzat elnöke, valamint a magyarországi szerb intézmények más képviselői és népes publikum vett részt.