Printer Friendly Version U Ambasadi R. Srbije u Budimpešti je održan Srpsko – mađarski turistički forum, 14.09.2018. @ 20 September 2018 09:42 AM


U Ambasadi R. Srbije u Budimpešti je 14. septembra o.g., održan Srpsko – mađarski turistički forum, odnosno promocija turističke ponude R. Srbije sa posebnim naglaskom na zimski turizam. U okviru foruma su zanatske radionice iz R. Srbije priredile izložbe svojih radova od tekstila a folklorna grupa Sveti Đorđe iz Beograda kulturno umetnički program. Forum je organizovala Ambasada u saradnji sa Trgovinskom i industrijskom komorom Budimpešte, Turističkom agencijom „Alpha Travel SEE“, Turističkom organizacijom Srbije i Regionalnom privrednom komorom Rasinskog upravnog okruga (RPK Kruševac).

Za srpski turizam veliko interesovanje su pokazali predstavnici i članovi regionalnih trgovinsko i industrijskih komora iz Mađarske, članovi Mađarsko-srpskog poslovnog saveta, turistički radnici, vlasnici turističkih agencija, profesori i studenti sa Budimpeštanskih fakulteta koje imaju katedru za turizam i štampani i elektronski mediji iz Mađarske.

Tokom otvaranja foruma ambasador R. Drobac je istakao da Ambasada podržava ovakve i slične manifestacije koje se bave promocijom turističke ponude R. Srbije i dodao je da su turistički forumi važni, jer mađarski građani veoma malo znaju o turističkim i sveukupnim potencijalima Srbije i to je jedan od razloga što turistička saradnja između Mađarske i Srbije značajno zaostaje za političkom i ekonomskom saradnjom i ne odgovara stvarnim mogućnostima razvoja turizma. Nagkasio je da je ovo prava prilika da veoma dobre odnose Srbije i Mađarske unapredimo u praktičnom smislu, da poslovni ljudi razgovaraju i da realizuju zajedničke dogovore.

Nakon prezentacije turističke ponude R. Srbije, poseban kvalitet uspehu turističkog foruma dali su B2B razgovori sa mađarskim turističkim radnicima i komorama, koji su pokazali veliko interesovanje za saradnju sa agencijama iz Srbije i sa Regionalnom privrednom komorom Rasinskog upravnog okruga (RPK Kruševac). Predstavnik Trgovinske i industrijske komore Budimpešte je predložio da se započnu razgovori sa predsednikom RPK Kruševac o potpisivanju Sporazuma o saradnji.