Printer Friendly Version У Амбасади Републике Србије у Будимпешти свечано завршен „Месец српске културе у Мађарској“, 5.10.2018. @ 10 October 2018 10:02 AM

Амбасада Републике Србије у Будимпешти организовала је 5. октобра завршну свечаност поводом одржавања серије програма у оквиру манифестације „Месец српске културе“ у Мађарској, одржаној између 7. септембра и 5. октобра ове године. Ову свечаност је, у присуству угледних гостију, употпунио наступ оркестра „Тамбурица“ из Мохача, који је све време забављао присутне.

Током манифестације „Месец српске културе“ са приредбама у више места у Мађарској пружен је увид у богатство српске културе – истакао је на пријему поводом завршне свечаности амбасадор Србије у Мађарској његова екселенција Раде Дробац поздрављајући многобројне госте, међу њима председницу Народне скупштине Србије Мају Гојковић и потпредседника Владе Мађарске Жолта Шемјена (Semjén Zsolt), као и представнике дипломатског кора у Будимпешти, организација Срба у Мађарској и СПЦ. Србија са Мађарском дуже време има добре односе које служе за част у целом региону, а сегмент тих добрих односа сигурно је и брига за националне мањине – подсетио је амбасадор Дробац, додајући да се Србија поноси тиме што мађарски пријатељи кажу да мађарска мањина у Србији има све могућности за развој, а израз добрих односа између две земље је и пажња према српској заједници у Мађарској и помоћ коју Влада Мађарске пружа овој заједници.

Обраћајући се присутнима, потпредседник Владе Мађарске Жолт Шемјен је захвалио Културном и документационом центру Срба у Мађарској на организовању „Месеца српске културе“ и са поносом је констатовао да је ово била 9. манифестација по реду, која је као и ранијих година, и сада је привукла пажњу мађарске јавности на разноликост и богатство српске културе у Мађарској почев од Будимпеште, преко Деске, Помаза, Сантова и Батање до Сегедина. Потпредседник Владе Мађарске је констатовао да се на сцени међународне дипломатије Мађарска и Србија појављују као пријатељи, имајући у виду међусобне односе, који никад нису били на тако добром нивоу као данас. О томе сведоче заједничке седнице двају влада, али симболично и то да у време, када се у Будимпешти завршава „Месец српске културе“, у Београду је започета „Недеља мађарске културе“. Говорећи о будућности, Шемјен је указао на уверење Мађарске да је Србија поуздани партнер за целу Европу и поновио је да је Мађарска привржена интеграцији Србије у ЕУ.

Закључујући 9. манифестацију „Месец српске културе“, организатор ове манифестације, в.д. директор Културног и документационог центра Срба у Мађарској Милан Ђурић, истакао је да је ова манифестација, која приказује културу Срба у Мађарској на достојанствени начин, објединила људе добре воље, партнере у Мађарској и Србији и многобројне спонзоре. Посебну захвалност је упутио амбасадору Радету Дропцу, који је својим радом подржавао ову манифестацију протеклих пет година.