Printer Friendly Version Szerbia Köztársaság budapesti nagykövetségén ünnepélyesen befejeződött a Szerb Kultúra Hónapja, 2018.10.05. @ 10 October 2018 10:30 AM

Szerbia Köztársaság budapesti nagykövetsége október 5-én ünnepi fogadást szervezett a Szerb Kultúra Hónapja elnevezésű, szeptember 7-e és október 5-e között megtartott magyarországi rendezvénysorozat befejezése alkalmából. A számos magasrangú vendég jelenlétében megtartott ünnepélyt a vendégek örömére egész idő alatt muzsikáló Tamburica mohácsi tamburazenekar fellépése tette teljesebbé.
A Szerb Kultúra Hete rendezvénysorozat alkalom volt arra, hogy a közönség Magyarország több helységében betekintést nyerjen a szerb kultúra gazdagságába – jelentette ki az ünnepi fogadáson őexcellenciája Rade Drobac, Szerbia budapesti nagykövete a vendégeket üdvözölve, közöttük Maja Gojkovićot, a szerbiai parlament elnökét és Semjén Zsoltot, Magyarország miniszterelnök-helyettesét, a budapesti diplomáciai kar tagjait, továbbá a Magyarországon élő szerbek szervezeteinek és a Szerb Pravoszláv Egyháznak a képviselőit.
Szerbia és Magyarország között már hosszabb ideje jók a kapcsolatok, amelyek az egész régió becsületére válnak, s e jó viszonyok fontos vonatkozása minden bizonnyal a nemzeti kisebbségekről való gondoskodás – emlékeztetett Drobac nagykövet, s hozzátette: Szerbia büszke magyar barátai azon állítására, hogy Szerbiában a magyar kisebbségnek minden lehetősége megvan a fejlődésre. A jó viszonyok megnyilvánulása egyben a Magyarországon élő szerbek iránti figyelem és az a segítség is, amelyet Magyarország Kormánya nyújt az itteni szerb közösségnek – hangsúlyozta a nagykövet.
A jelenlévőkhöz szólva Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a Szerb Kultúra Hónapja rendezvénysoroszat szervezéséért köszönetet mondott a Szerb Kulturális és Dokumentációs Központnak, és büszkén állapította meg, hogy az idei már a 9. volt a sorban, és akárcsak a korábbi években, Budapesttől kezdve Deszken, Pomázon, Hercegszántón és Battonyán át Szegedig ezúttal is felhívta a magyar közvélemény figyelmét a szerb kultúra sokszínűségére és gazdagságára. A magyar miniszerelnök-helyettes megállapította, hogy a nemzetközi szintéren Szerbia és Magyarország az egymásközti kapcsolat alapján barátként jelenik meg arra alapozva, hogy a viszonyaik sohasem voltak ilyen jók, mint napjainkban. Erről tanúskodnak a két ország kormányainak együttes ülései, de jelképesen az is, hogy amikor Budapesten befejeződik a Szerb Kultúra Hónapja, azon a napon Belgrádban megkezdődik a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat. A jövőről szólva Semjén Zsolt kiemelte Magyarország azon meggyőződését, hogy Szerbia megbízható partner egész Európa számára. Magyarország elkötelezetten támogatja Szerbia európai uniós csatlakozását – üzente a Semjén Zsolt.
A Szerb Kultúra Hónapjának befejezése alkalmából mondott alkalmi beszédében a szervező, a Szerb Kulturális és Dokumentációs központ ügyvezető igazgatója, Milan Đurić rámutatott, hogy a rendezvények méltó betekintést adtak a Magyarországon élő szerbek kultúrájába, és a közös cél érdekében összefogtak minden jó embert, a magyarországi és szerbiai partnereket és a számos támogatót. Milan Đurić külön köszönetet mondott Rade Drobac nagykövet úrnak, aki az elmúlt öt évben odaadóan támogatta a rendezvénysorozat megszervezését.