Printer Friendly Version Svečani prijem u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti povodom Dana državnosti i Dana vojske, 18.02.2019. @ 20 February 2019 11:09 AM

Povodom 15. februara, Dana državnosti i Dana vojske Republike Srbije u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti je 18. 02.2019. održan svečani prijem, kojem je prisustvovao veliki broj zvanica iz diplomatskog kora i kora vojnih izazlanika, visoki predstavnici mađarskih državnih i kulturnih institucija, predstavnika srpske zajednice i SPC u Mađarskoj i mnogi drugi gosti.

Nakon intoniranja srpske državne himne i himne Mađarske, njegova ekselencija Ivan Todorov, ambasador Republike Srbije u Budimpešti, pozdravljajući zvanice i čestitatjući državni praznik svim građanima Srbije, izrazio je zadovoljsvo što odnose između Republike Srbije i Mađarske danas možemo oceniti da su na najvišem nivou u zajedničkoj istoriji, zahvaljujući međusobnom razumevanju i poverenju - koji su izgrađeni tokom višegodišnje iskrene posvećenosti -, bilateralnoj saradnji, kao i saradnji po pitanjima od važnosti za ceo region, što se pokazalo u migranstkoj krizi.

“Izuzetno cenimo i poštujemo i ujedno se i zahvaljujemo Mađarskoj na podršci koju pruža Srbiji ka evrointegracijama”- istakao je ambasador IvanTodorov.

Državni sekretar za javnu upravu u Ministarstvu spoljinih poslova i spoljne trgovine Mađarske dr. Čaba Balog je, ocenivši da je Republika Srbija danas moderna država sa kojom Mađarske održava strateške odnose, koje su za primer i drugim državama, posebno je govorio o visokom nivou manjinskih prava u Srbiji istakavši da su prava mađarske zajednice i manjiska autonomija na polju obrazovanja, jezika, kulture i medija sadrži elemente koje bi trebalo slediti i u drugim državama u pogledu prava autohtonih manjinskih zajednica.