Printer Friendly Version Ünnepi fogadás Szerbia Nagykövetségében Budapesten Szerbia Köztársaság államiságának és katonaságának napja alkalmából, 2019.02.18. @ 20 February 2019 11:27 AM

Február 15-e, Szerbia Köztársaság államiságának és katonaságának napja alkalmából 2019. február 18-án Szerbia Budapesti Nagykövetsége ünnepi fogadást rendezett, amelyen a diplomáciai kar és a véderő-attaséi kar számos tagja, a magyar állami és kulturális intézmények, a magyarországi szerb közösség és a Szerb Pravoszláv Egyház képviselői és több más vendég is tiszteletét tette.

A szerb és a magyar állami himnusz elhangzása után Őexcellenciája Ivan Todorov, Szerbia Köztársaság budapesti nagykövete üdvözölte a vendégeket, és Szerbia minden polgárának gratulált az állami ünnep alkalmából. Ünnepi beszédében elégedettségét fejezte ki, hogy a Szerbia Köztársaság és Magyarország közötti kapcsolatot a közös történelem soráni legmagasabb szintűnek értékelhetjük, hála a több éves őszinte elkötelezettséggel épített kölcsönös megértésnek és bizalomnak, a bilaterális kapcsolatoknak, továbbá az egész régió számára fontos kérdésekben történő együttműködésnek, ami a migránsválság idején is megmutatkozott.

„Rendkívül nagyra értékeljük és tiszteljük, egyben pedig meg is köszönjük, amit Magyarország nyújt Szerbia számára az európai integrációs folyamatokban” – emelte ki Ivan Todorov nagykövet.

Dr. Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára ugyancsak nagyra értékelte Szerbia és Magyarország jelen kapcsolatait, rámutatva, hogy Szerbia modern állam, amellyel Magyarország más államok számára is példaértékű stratégiai kapcsolatokat ápol. A szerbiai nemzeti kisebbségi jogokat magas szintűeknek értékelte, és rámutatott, hogy a szerbiai magyar közösségnek az oktatás, a nyelvhasználat, a kultúra és a médiumok területén szavatolt autonómia olyan elemeket tartalmaz, amelyeket más államoknak is követniük kellene az őshonos kisebbségek jogainak szavatolása során.