Printer Friendly Version Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségébe látogatott Jadranka Joksimović, 2019. február 26. @ 27 February 2019 11:03 AM

Jadranka Joksimović, Szerbia európai integrációs minisztere február 26-án Budapesten tartózkodott, ahol részt vett a 145 nagykövet jelenlétével megtartott magyar nagyköveti éves értekezleten és kétoldalú tárgyalásokat is folytatott.

A nagyköveti értekezlen elmondott beszédében megköszönte Magyarországnak az Európai Unió bővítése érdekében folytatott kitartó és következetes politikáját és mindazt a segítséget, amelyet Szerbiának nyújt az Európai Unióba vezető úton.

Jadranka Joksimović miniszter asszonyt fogadta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter és Takács Szabolcs, a miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára. Jadranka Joksimović és Szijjártó Péter közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy Magyarország számára az Európai Unió bővítése kulcskérdés, és Magyarország továbbra is minden támogatást megad Szerbiának ebben a folyamatban csakúgy, mint a határvédelemben. A gazdasági kapcsolatokról a magyar miniszter kijelentette, hogy a magyar gazdaság növekedésének következtében magyar cégek váltak képessé szerbiai befektetésekre, és a magyar kormány folytatja a vajdasági gazdaságfejlesztési programját, amelynek során az idén 7,5 milliárd forintot szán Vajdaságnak.

Jadranka Joksimović megköszönte mindazt a segítséget, amit Magyarország az EU bővítése érdekében tesz és kiemelte, hogy Szerbia a jövőben továbbra is számít Magyarország támogatására ebben a folyamatban. „Magyarország fontos szomszéd Szerbia számára, a nagyszámú szerbiai magyar közösség tagjai felelős és lojális polgárai Szerbiának, mint ahogy a magyarországi szerbek is jó és felelős polgárai Magyarországnak” – jelentette ki a miniszter asszony, és hozzátette, hogy Szerbia támogatja a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programját és azt Szerbia fejlesztése tekintetében közös programnak tekinti.

A Magyarország fővárosában tett látogatás hivatalos része után Jadranka Joksimović miniszter asszony ellátogatott Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségébe, ahol hosszabb beszélgetést folytatott Őexcellenciája Ivan Todorov nagykövettel és az itt dolgozó diplomatákkal. (A fotón: Jadranka Joksimović miniszter asszony és Ivan Todorov nagykövet.)