Printer Friendly Version Delegacija grada Morahalom u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, 28.02.2019. @ 1 March 2019 01:37 PM

U okviru priprema za svečano otvaranje Srpskog kulturnog centra „Kolo“ u mađarskom gradu Morahalom kod mađarsko-srpske granice, Nj.E. Ivan Todorov, ambasador Republike Srbije u Budimpešti primio je 28. februara delegaciju grada. Gradonačelnik Morahaloma, Zoltan Nogradi je informisao Ambasadora da će ovaj jedinstveni kulturni centar Srba biti spreman za svečano otvaranje na najvišem državnom nivou u aprilu.

Izgradnja Srpskog kulturnog centra „Kolo“ se realizuje u okviru projekta prekogranične saradnje IPA u vrednosti od oko 4 miliona evra, koji je usmeren je za izgradnju srpskog kulturnog centra u Morahalomu i mađarskog kulturnog centra u Paliću. Srpski kulturni centar će imati trojni karakter: kulturni, gastronomski i verski, i biće jedinstvena institucija u promovisanju srpske kulture u Mađarskoj i u proširivanju saradnje Srba i Mađara.

Imajući u vidu da je Morahalom popularan banjsko-turistički centar i da beleži godišnje 260-270.000 turista iz Srbije, otvaranjem ovog centra će turistička ponuda biti upotpunjena. U okviru centra će raditi i kancelarija za turiste, koja će imati i zadatak organizovanja izleta u Srbiju za turiste koji iz drugih delova Mađarske i iz inostranstva posećuju Morahalom.

Ambasador Ivan Todorov je istakao da zahvaljujući se dobrim odnosima Mađarske i Srbije i prijateljstva mađarskog i srpskog naroda kontinuirano realizuju projekti koji su od velikog značaja za Srbe u Mađarskoj i za Mađare u Srbiji, a ujedno služe i razvoju turizma u obema državama. U Mađarskoj će se ove godine realizovati dva značajna projekta: u aprilu se očekuje otvaranje Srpskog kulturnog centra „Kolo“ u gradu Morahalom, a u maju otvaranje obnovljenog kompleksa srpske kulture u Sentandreji, u okviru toga i novoizgrađenog Muzeja Eparhije budimske Srpske pravoslavne crkve. Oba kompleksa će biti otvorena na najvišem državnom nivou. (Na slici: Nj. E. Ivan Todorov i gradonačelnik Zoltan Nogradi.)