Printer Friendly Version Mórahalom küldöttsége Szerbia Nagykövetségében Budapesten, 2019.02.28. @ 1 March 2019 01:46 PM

A mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központ ünnepi megnyitásának előkészületei során Őexcellenciája Ivan Todorov, Szerbia Köztársaság budapesti nagykövete február 28-án fogadta Mórahalom küldöttségét. Nógrádi Zoltán, a város polgármesetere tájékoztatta vendéglátóját, hogy az egyedülálló szerb kulturális központ készen áll az ünnepélyes átadásra, amely a tervek szerint áprilisban lesz, a legmagasabb állami szinten.

A Kolo Szerb Kulturális Központ felépítése a határon átívelő együttműködés keretében, IPA-projektum által valósul meg 4 millió eurós támogatással, amelyet a magyar-szerb határ magyar oldalán a mórahalmi szerb kulturközpont kiépítésére, szerbiai oldalán pedig Palicson egy magyar kulturális központ kiépítésére irányoztak elő. A mórahalmi szerb kulturális központnak hármas jellege lesz: művelődési, gasztronómiai és vallási, és így együtt egyedüálló intézmény lesz a szerb kultúra magyarországi népszerűsítésében, valamint a szerbek és magyarok együttműködésének a kiszélesítésében.

Tekintettel arra, hogy Mórahalom népszerű gyógyfürdő- és idegenforgalmi célpont, amelyet évente 260 000—270 000 szerbiai turista látogat meg, az új művelődési központtal lényegesen bővül a város idegenforgalmi kínálata. A központban egy turisztikai iroda is helyet kap, amelynek feladatai közé tartozik Vajdaságba és Szerbia más vidékeire történő kirándulások szervezése azon turisták számára, akik Magyarország távolabbi vidékeiről és külföldről érkeznek a városba.

Ivan Todorov nagykövet a találkozón kiemelte, hogy Magyarország és Szerbia jó kapcsolatainak, és a magyar és a szerb nép barátságának köszönhetően folyamatosan valósulnak meg olyan projektumok, amelyek fontosak a magyarországi szerbek, és a szerbiai magyarok számára, egyben pedig mindkét országban az idegenforgalom fejlesztését is szolgálják. Magyarországon két fontos projektumot fejeznek be az idén: áprilisban várható Mórahalmon a Kolo Szerb Kulturális Központ átadása, májusban pedig Szentendrén adják át a szerb kultúra felújított épületegyüttesét, benne a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye új múzeumépületét. Mintkét létesítményt a legmagasabb állami szinten adják át. (A képen: Ivan Todorov nagykövet és Nógrádi Zoltán polgármester.)