Printer Friendly Version U Ambasadi Republike Srbije je obeležena 20. godišnjica NATO bombardovanja protiv Jugoslavije, 26.03.2019. @ 27 March 2019 01:23 PM

U Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti je u organizaciji Izaslanstva odbrane Republike Srbije 26. marta obeležena 20. godišnjica NATO bombardovanja protiv Jugoslavije.

U prisustvu vojnih izaslanika više zemalja i predstavnika srpskih institucija i organizacija, kao i Srpske pravoslavne crkve u Budimpešti prikazan je dokumentarni film Ministarstva odbrane Srbije o događajima za vreme NATO bombardovanja 1999. godine i o ulozi Vojske Srbije u današnjim geopolitičkim uslovima.

Pre prikazivanja filma prisutnima se obratio izaslanik Ministarstva odbrane Srbije u Budimpešti, potpukovnik Duško Đekić, podsećajući da 24. marta Srbija svake godine odaje poštu žrtvama NATO bombardovanja, seća se svojih žrtava iz tog rata, ali i svih drugih, kroz koje je Srbija prošla.

„Od NATO bombardovanja je prošlo dvadeset godina, ali su sećanja još uvek živa, kao i posledice neželjenog sukoba. Tada se deo međunarodne zajednice vojnom intervencijom umešao u završnicu građanskog rata na tlu bivše SFRJ, sledeći svoje političke, ekonomske i vojne ciljeve. Vojnici, generalno ne podržavaju ratove, zato što znaju njihove posledice, ali oni donose odluke u ratu, a ne o ratu. Zato su oružane snage 1999. godine stale na čelo odbrane tadašnje države Jugoslavije, izvršavajući svoju ustavnu ulogu i čineći ono na šta su se obavezali vojničkom zakletvom i svojom čašću“ – rekao je potpukovnik Duško Đekić povodom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja.

(Na fotografijama: Ambasador Republike Srbije Ivan Todorov i vojni izaslanik Duško Đekić tokom prijema i gosti tokom prikazivanja dokumentarnog filma o NATO bombardovanju.)