Printer Friendly Version Megemlékezés a Jugoszlávia elleni NATO bombázás 20. évfordulójáról, 2019.03.26. @ 27 March 2019 01:33 PM

Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségén a Védelmi Minisztérium képviseletének a szervezésében március 26-án megemlékeztek a Jugoszlávia elleni NATO bombázás 20. évfordulójáról.

Több állam Budapesten akkreditált katonai attaséjának, a magyarországi szerb intézmények és szervezetek, valamint az Szerb Pravoszláv Egyház képviselőinek a jelenlétében bemutatták Szerbia Köztársaság Védelmi Minisztériumának a Jugoszlávia elleni 1999-es NATO bombázásról és a Szerb Katonaság mai geopolitikai szerepéről készült dokumentumfilmet.

A filmvetítés előtt Duško Đekić alezredes, Szerbia Védelmi Minisztériumának budapesti véderő attaséja szólt az egybegyültekhez, emlékeztetve arra, hogy március 24-én Szerbia minden évben tisztelettel adózik a NATO bombázás áldozatainak emléke előtt, megemlékezik ennek, és minden más, Szerbiát érintő háborúnak az áldozatairól.

„A NATO bombázás óta húsz év telt el, de az emlékek élnek, és tudatában vagyunk a nem kívánt összetűzés következményeinek is. Akkoriban a nemzetközi közösség egy része a saját politikai, gazdasági és katonai céljait szem előtt tartva katonai intervencióval beavatkozott a volt JSZSZK területén folyt polgárháború befejező szakaszába. A katonák, általában véve, nem támogatják a háborút, mert tudják, milyen közvetkezményekkel jár, de ők a határozatokat a háborúban hozzák és nem döntenek a háborúról. Ezért álltak 1999-ben a fegyveres erők az akkori jugoszláv állam védelmének az élére, teljesítve így alkotmányos szerepüket, azt cselekedve, amire a katonai eskütétellel és a becsületükkel kötelezték magukat” – mondta alkalmi beszédében Duško Đekić alezredes.

(A fotókon: Őexcellenciája Ivan Todorov, Szerbia budapesti nagykövete és Duško Đekić alezredes, véderő attasé és a vendégek)