Printer Friendly Version Njegova svetost patrijarh srpski Irinej je posetio Ambasadu Republike Srbije u Budimpešti, 25.05.2019. @ 28 May 2019 10:01 AM

Tokom četvorodnevne posete Budimpešti od 24. do 27. maja, Njegova svetost patrijarh srpski, gospodin Irinej je zajedno sa vladikom Budimske eparhije Lukijanom i crkvenom delegacijom 25. маја posetio Ambasadu Republike Srbije, gde su ga primili Njegova ekscelencija Ivan Todorov, ambasador Republike Srbije u Budimpešti, ministar-savetnik u Ambasadi Barbara Avdalović i vojni izaslanik, potpukovnik Duško Đekić.

U razgovoru je ambasador Ivan Todorov upoznao goste sa aktuelnim bilateralnim odnosima između Republike Srbije i Mađarske, koje je ocenio da su na istorijski najvišem nivou i koji prerastaju u strateško partnerstvo. Vođen je i razgovor o položaju srpske zajednice u Mađarskoj, koji je takođe ocenjen izuzetno pozitivno.

Ambasadu su posetili i generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković, generalni direktor RTV Vojvodine, Jovan Koprivica, njegov zamenik Jožef Klem, predsednik Upravnog odbora RTV Vojvodine, Jovan Radić i Anđelko Vučić.

Nakon razgovora u Ambasadi, gospodin Irinej je sa delegacijom i domaćinima obišao Trg heroja u Budimpešti.