Printer Friendly Version Ministar Aleksandar Antić u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, 14. 06. 2019. @ 18 June 2019 10:13 AM

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije Aleksandar Antić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijatro potpisali su 14. juna u Budimpešti međudržavni sporazum o izgradnji gasovoda preko državne granice Mađarske i Srbije, odnosno o saradnji u eksploataciji gasovoda.

Nakon potpisivanja sporazuma ministri su održali konferenciju za novinare na kojoj je ministar Aleksandar Antić izjavio da je sa mađarskim kolegom razgovarao i o gasno skladišnim kapacitetima dve zemlje i dodao je da postoji mogućnost da se srpske i mađarske berze za električne energiju do kraja godine ujedine, čime će stvoriti snažnu berzu u interesu čitavog regiona.

Peter Sijarto je ukazao na nameru Mađarske da dugoročno obezbedi snabdevanje gasom, naglašavajući da je iz tih razloga za Mađarsku veoma bitna južna gasna ruta.

Istakavši da su odnosi dve zemlje na najvišem političkom nivou – prijateljski, partnerski i bazirani na međusobnom uvažavanju – ministar Antić je ukazao da su obe države, i Srbija i Mađarska spremne da se bore i vode suverene politike u interesu svojih naroda i sada je došao trenutak, kada “jačamo političke i ekonomske odnose i saradnju u energetskoj sferi”.

Posle zvaničnih razgovora u Ministarstvu spoljnih poslova i trgovine Mađarske, delegacija Srbije je posetila Ambasadu Republike Srbije u Budimpešti. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović su se zadržali u dužem razgovoru sa Nj.E. Ivanom Todorovim, ambasadorom Republike Srbije u Budimpešti.

(Na slici: ministar Aleksandar Antić, ambasador Ivan Todorov i generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović)