Printer Friendly Version Aleksandar Antić bányászati és energitikai miniszter Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségében, 2019. 06. 14. @ 18 June 2019 10:24 AM

Aleksandar Antić szerb bányászati és energetikai miniszter és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kormányközi megállapodást írt alá a magyar-szerb határt keresztező földgázszállító vezeték építésével, illetve üzemeltetésével kapcsolatos együttműködésről.

A megállapodás aláírását követően a miniszterek sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Aleksandar Antić miniszter kijelentette, hogy magyar kollégájával a két ország gáztározóinak a kapacitásairól is tárgyaltak. Bejelentése szerint lehetőség van arra, hogy a két ország villamosenergiai börzéi egyesüljenek és ez által egy erős börzét hozzanak létre az egész régió érdekében.

Szijjártó Péter Magyarország azon szándékáról beszélt, hogy hosszútávra szavatolja az ország gázellátását, és hogy e tekintetben nagyon fontos a déli irányú vezeték is.

Kiemelve, hogy a két ország politikai kapcsolatai magas szintűek – barátiak, partneri viszonyokon és kölcsönös tiszteleten alapulnak - Aleksandar Antić hangsúlyozta, hogy mindkét állam, Magyarország és Szerbia is szuverén politikát folytat és kész harcolni a saját nemzeti érdekeiért, és eljött az idő, hogy „erősítsük a politikai és gazdasági viszonyokat és az energia terén történő együttműködést“.

A Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumában folytatott hivatalos megbeszélések után Szerbia küldöttsége látogatást tett Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségén. Aleksandar Antić bányászati és energetikai miniszter és Dušan Bajatović, a Srbijagas vezérigazgatója hosszabb beszélgetést folytatott Őexcellenciája Ivan Todorovval, Szerbia budapesti nagykövetével.

(A képen: Aleksandar Antić miniszter, Ivan Todorov nagykövet és Dušan Bajatović, a Srbijagas vezérigazgatója)