Printer Friendly Version Učesnici kolonije „360 stepeni“ u Ambasadi Republike Srbije, 05.07.2019. @ 11 July 2019 11:03 AM

Nj.E. Ivan Todorov, ambasador Republike Srbije u Budimpešti primio je u prostorijama Ambasade 5. jula učesnike 11. Međunarodne umetničke kolonije „360 stepeni“, koju za likovne umetnike i književnike svake godine organizuje budimpeštansko Udruženje umetnika „Krug“.

Ambasador je umetnicima poželeo dobrodošlicu i upoznao ih je sa pojedinim aktivnostima Ambasade. Izrazio je spremnost da pomogne rad ove kolonije i predložio je da se sledeće godine i Ambasada Srbije u Budimpešti uključi u samu realizaciju ovog projekta, pomažući tako srpske umetnike u Mađarskoj ali i inicirajući veću kulturnu saradnju Srbije i Mađarske, pa i cele Evrope.

Sastanku je prisustvovao i Aleksandar Lončarević, drugi sekretar u Ambasadi.

Prisutnima se obratio i direktor Srpskog kulturnog centra u Budimpešti Milan Đurić koji se zahvalio ambasadoru Todorovu na pomoći i bliže ga je upoznao sa samim radom Udruženja umetnika „Krug“, koje okuplja stvaraoce srpskog porekla različitih profila – od pisaca, pesnika i teoretičara umetnosti, preko slikara, grafičara i skulptora, do umetničkih fotografa i dizajnera.

Na ovogodišnjoj koloniji koja je trajala nekoliko dana stvarali su umetnici iz više evropskih zemalja uključujući Srbiju i Mađarsku. Održana je u dvorištu srpskog pravoslavnog hrama Sveti Đorđe u Budimpešti. Završno veče je krunisano izložbom slika nastalih na ovoj koloniji, koja je organizovana u novim prostorijama Udruženja umetnika „Krug“ u zgradi Tekelijanuma na adresi Vereš Palne 19. Ovom svečanom događaju pored učesnika i njihovih gostiju prisustvolali su i predstavnici Ambasade Srbije u Budimpešti predvođeni drugim sekretarom Aleksandrom Lončarevićem.