Printer Friendly Version Művészek Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségében, 2019.07.05. @ 11 July 2019 11:09 AM

Őexcellenciája Ivan Todorov, Szerbia Köztársaság budapesti nagykövete a nagykövetség épületében fogadta július 5-én a sorrendben 11-ik, 360 fok elnevezésű nemzetközi művésztelep résztvevőit. A művésztelepet a képzőművészek és irodalmárok számára minden évben a budapesti Krug (Kör) Művészegyesület szervezi.

Őexcellenciája Ivan Todorov üdvözölte a nagykövetségre látogató művészeket és tájékoztatta őket a követség egyes tevékenységéről. Készségét fejezte ki, hogy segítséget nyújtson a művésztelep munkájához és azt javasolta, hogy a projektum jövő évi megvalósításában a nagykövetség is részt vegyen, ily módon segítve a magyarországi szerb művészeket, hozzájárulva ugyanakkor Szerbia és Magyarország, s ezzel együtt egész Európa szélesebb kulturális együttműködéséhez.

A találkozón részt vett Aleksandar Lončarević első titkár is.

A jelenlévőkhöz szólva Milan Đurić, a budapesti Szerb Művelődési Központ igazgatója Todorov nagykövet úrnak megköszönte a művészeknek nyújtott segítséget és ismertette a szerb származású művészeket – írókat, költőket, esztétákat, festőket, grafikusokat, szobrászokat, művész-fotósokat és formatervezőket – felölelő Krug Művészegyesület tevékenységét.

Az idei, több napig tartó művésztelepen több európai országból – közöttük Szerbiából és Magyarországról – érkezett művészek alkottak együtt a budapesti Szent György szerb ortodox templom udvarában. A találkozót az itt készült alkotásokat bemutató kiállítás koronázta meg, amelyet a Krug egyesületnek a Thökölyánum épületében található új termeiben rendeztek meg a Veres Pálné 19. szám alatt. Az ünnepi eseményen a résztvevőkön és vendégeiken kívül részt vettek Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségének a képviselői is, Aleksandar Lončarević első titkár vezetésével.