Printer Friendly Version Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poseti Budimpešti 4. i 5. septembra 2019. @ 24 September 2019 12:57 PM

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je boravio 4. i 5 septembra 2019. godine u dvodnevnoj poseti Budimpešti, gde se sastao sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji, evropskom putu Srbije, ali i Kosovu. Drugog dana boravka predsednik Vučić je održao govor na Trećem demografskom samitu u Budimpešti i posetio je Srpsko zabavište, osnovnu školu, gimnaziju i kolegijum “Nikola Tesla” u Budimpešti.

Predsednik Vučić je, uoči sastanka, izjavio da predsednika Vlade Mađarske Orbana smatra za iskrenog prijatelja Srbije i da će sa njim razgovarati o tome kako da se dodatno pospeše bilateralni odnosi, koji su već dostigli nivo najboljih u istoriji dve zemlje. On je rekao da će zamoliti Mađarsku da pomogne Srbiji po pitanju Kosova, dodajući da je premijer Orban čovek od reči.

„Važno je da dalje gradimo naše odnose“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je Srbija u protekloj godini sa Mađarskom ostvarila trgovinsku razmenu u vrednosti od 1,7 milijardi evra, te da je Mađarska treći partner Srbije u EU, iza Nemačke i Italije.

„To dovoljno govori koliko je Mađarska važna zemlja za nas“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića je 4. septembra u svojoj rezidenciji u Karmelitanskom samostanu u Budimu primio premijer Mađarske Viktor Orban, sa kojim je imao odvojen bilateralni sastanak. Nakon razgovora, Viktor Orban je priredio i radnu večeru, na kojoj su bili prisutni i premijer Češke Andrej Babiš i premijer Slovačke Peter Pelegrini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom boravka u Budimpešti održao zapaženi govor na Trećem demografskom samitu 5. septembra, gde je poručio da se Srbija uočava sa istim demografskim problemima kao i cela Evropa. Obraćajući se učesnicima samita, predsednik Vučić je rekao da je stopa ukupnog fertiliteta u Srbiji od sredine 50-tih godina prošlog veka permanentno ispod potrebnog nivoa za obnavljanje stanovništva. On je istakao da je i u Mađarskoj stopa ukupnog fertiliteta 1.49, gotovo identična stope u Srbiji, a da sličan negativan trend beleže i siromašne i bogate evropske zemlje i da svaka od njih pokušava da se protiv bele kuge bori na sebi svojstven način.

“Odluka države da preduzme odlučnu akciju, kroz dobro organizovanu i osmišljenu populacionu politiku, jedina je realna osnova za očekivanje da plan visokog fertiliteta bude ostvaren. Mere populacione politike daju rezultate jedino ako se strpljivo planiraju, pažljivo sprovode, uz uporno zalaganje svih aktera od nacionalnog i lokalnog nivoa, pa do svake porodice i pojedinca. Pitanja demografije i populacione politike su pitanja koja se tiču svakog od nas”, naglasio je predsednik Srbije, istakavši da svi treba zajedno da radimo na očuvanju porodice, kao nezamenjivog dela društva, jačanju uloge oca i podršku majkama, jer je porodica ostala oaza naše radosti, sreće, naše utočište i mesto odakle crpimo energiju za sve naše životne poduhvate.

“Naš cilj jeste da stvaramo uslove kako bi se roditelji lakše odlučili na prvo, drugo i svako naredno dete. Sve neophodne resurse angažovaćemo u punom kapacitetu kako bismo omogućili da se deca rađaju i razvijaju u našem društvu, jer su ona nača budućnost i naše najveće bogatsvo” – rekao je.

Nakon učešća na samitu, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je u pratnji ambasadora Republike Srbije u Budimpešti, Nj.E. Ivana Todorova, ministra savetnika Barbare Avdalović i drugog sekretara u Ambasadi Aleksandra Lončarevića posetio i Srpsko zabavište, osnovnu školu, kolegijum, gimnaziju i biblioteku „Nikola Tesla", gde ga je pozdravila direktorka dr. Jovanka Lastić u krugu svojih najbližih saradnika.

Po drevnom srpskom običaju predsednika su hlebom i solju dočekali gimnazijalci obučeni u srpsku narodnu nošnju.

Predsednik Vučić je, obraćajući se učenicima ove ustanove poručio da dobro uče jer je „znanje jedino što niko nikada ne može da uzme“. Najavio je da će Republika Srbije mnogo više investirati u obrazovni sistem i da će pomagati i srpskoj zajednici u Mađarskoj u rešavanju problema. Uz to, zahvalio se i Mađarskoj za podršku sa sledećim rečima: „Hoću da se zahvalim i našem prijatelju, i prijatelju Srbije, Viktoru Orbanu, mađarskom premijeru, za sve što je učinio da imate bolje uslove, a ja ću dodati još neke sitnice. Mi kao Srbija spremni smo da uložimo mnogo više novca nego što je uloženo u prethodnih dvadeset, trideset godina s naše strane“.