Printer Friendly Version Aleksandar Vučić, Szerbia Köztársaság elnöke Budapesten 2019. szeptember 4-én és 5-én @ 24 September 2019 01:14 PM

Aleksandar Vučić, Szerbia Köztársaság elnöke Magyarországra látogatott, ahol szeptember 4-ei és 5-ei kétnapos budapesti tartózkodása során beszélgetést folytatott Orbán Viktorral, Magyarország Kormánya elnökével, és részt vett a III. Budapesti Demográfiai Csúcson. Az államfő ellátogatott a Nikola Tesla nevét viselő, a szerb óvodát, általános iskolát, diákotthont, gimnáziumot és könyvtárat magába foglaló intézménybe.

Aleksandar Vučićot, Szerbia Köztársaság elnökét budai rezidenciájában, a Kármelita kolostorban fogadta Orbán Viktor magyar miniszterelnök, akivel kétoldalú beszélgetést folytatott. Ezt követően Orbán Viktor munkavacsorát adott, amelyen jelen volt Andrej Babiš cseh és Peter Pelegrini szlovák miniszterelnök is.

A III. Budapesti Demográfiai Csúcson szeptember 5-én mondott beszédében Aleksandar Vučić államfő emlékeztetett arra, hogy Szerbia évente egy Kikinda nagyságú város lakosságát elveszíti, ami azt jelzi, hogy ugyanazokkal a demográfiai problémákkal szembesül, mint az egész Európa, s ezért alkalmazni szeretné a népszaporulatot serkentő jó tapasztalatokat, többek között Magyarországét is. Az államfő emlékeztetett arra, hogy Szerbia az utóbbi 75 évben átélt felemelkedést és bukást, békés időszakokat és háborúkat, de a népszaporulat mindig a lakosság megújulási szintje alatt alakult.

A kisgyermekes anyukák és a több gyermeket nevelő családok megsegítésére irányuló intézkedéseket bejelentve Szerbia Köztársaság elnöke hangsúlyozta, hogy ezek a népességpolitikai intézkedések várhatóan azt eredményezik, hogy házaspáronként az eddigi 1,48 helyett 1,60 gyermek szülessen, de ez is messze lesz az elvárt 2,1-es statisztikai átlagtól. Szerbia távlatairól szólva az államfő a demográfiai csúcsról azt üzente, hogy reményei szerint Szerbia gyors ütemben közeledik az Európai Unióhoz és minden összetűzést és az Európát minden irányba széthúzó erőt más országokkal összefogva sikerül leközdenie, hiszen „egyedül nem lehet“. A jelenlevőkhöz szólva kifejtette, hogy a saját és Európa jövője miatt minden országnak együtt kell működnie a problémák megoldásában.

Magyarország szerepéről szólva kiemelte, hogy Orbán Viktor kormányfő érdeme Szerbia és Magyarország jó viszonya, amely történelmi szempontból a csúcsponton van. Hozzátette: sokat tanult budapesti beszélgetőtársaitól és reményét fejezte ki, hogy Szerbia Orbán Viktor, Peter Pelegrini és Andrej Babiš, vagyis az egész Visegrádi Négyek támogatását fogja élvezni.

A demográfiai csúcson való részvétele után szeptember 5-én Aleksandar Vučić államfő Őexcellenciája Ivan Todorovnak, Szerbia Köztársaság budapesti nagykövetének, Barbara Avdalović miniszternek, a Nagykövetség tanácsosának és Aleksandar Lončarević követségi másodtitkárnak a kíséretében látogatást tett a Nikola Tesla nevét viselő, a szerb óvodát, általános iskolát, diákotthont, gimnáziumot és könyvtárat magába foglaló intézménye, ahol a tanulók előtti beszédében jó tanulásra buzdította a fiatalokat, hangsúlyozva, hogy „a tudás az egyedüli, amit soha senki nem vehet el”. Az államfő bejelentette, hogy Szerbia Köztársaság sokkal többet fog beruházni az oktatási rendszerbe és segíteni fogja a magyarországi szerb közösséget is problémái megoldásában. Ez alkalommal köszönetet mondott Magyarországnak az eddig nyújtott támogatásért, hangsúlyozva, hogy szeretné megköszönni „barátunknak, Szerbia barátjának, Orbán Viktornak, a magyar kormányfőnek mindazt, amit azért tett, hogy jobbak legyenek a körülmények itt”.

„Mi, Szerbia készek vagyunk arra, hogy sokkal több pénzt ruházzunk be, mint amennyi részünkről az elmúlt húsz- harminc évben érkezett” – jelentette ki az államfő.