Printer Friendly Version Načelnik Generalštaba u poseti Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, 07.11.2019. @ 12 November 2019 09:26 AM

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sa delegacijom Vojske Srbije je boravio 6. i 7. novembra u dvodnevnoj poseti Mađarskoj, na poziv komandanta Mađarske vojske general-potpukovnika Ferenca Koroma.

Uz najviše vojne počasti, generala Mojsilovića je na Trgu heroja u Budimpešti dočekao general Korom, nakon čega je usledila ceremonija polaganja venca i, potom, zvanični razgovori dveju delegacija u Generalštabu Mađarske vojske.

Tokom zvaničnih razgovora bilo je reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu, dosadašnjoj saradnji u oblasti odbrane, kao i o mogućnostima za unapređenje bilateralne saradnje u oblastima od obostranog interesa.

General Mojsilović je tokom razgovora istakao da dosledna primena međunarodnog prava i postignutih međunarodnih sporazuma predstavlja prioritet i nezaobilazni uslov u naporima na očuvanju mira i stabilnosti u regionu. Zahvalio je na profesionalnom angažovanju mađarskih vojnika koji su u sastavu Kfora, kao i konstruktivnoj podršci zajedničkim aktivnostima iz domena odbrane.

U nastavku posete, načelnik Generalštaba se sastao sa ministrom odbrane Mađarske dr Tiborom Benkeom i prisustvovao je prikazu osposobljenosti rečne ratne flotile i jedinica za razminiranje Mađarske vojske.

Delegacija Vojske Srbije na čelu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i general Ferenc Korom zajedno sa svojim saradnicima su posetili i Ambasadu Republike Srbije, gde su ih dočekali Nj.E. ambasador Ivan Todorov, izaslanik Ministarstva odbrane pukovnik Raša Lazović, ministar savetnik Barbara Avdalović, drugi sekretar Aleksandar Lončarević, prvi sekretar za konzularna pitanja Deana Đukić, ataše Miroslav Jevtić i saradnici Ambasade.