Printer Friendly Version Szerbia Katonaságának vezérkari főnöke Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségében, 2019. 11.07. @ 12 November 2019 09:42 AM

Milan Mojsilović tábornok, Szerbia Katonaságának vezérkari főnöke a katonaság küldöttségének kíséretében november 6-án és 7-én kétnapos látogatást tett Magyarországon a Magyar Honvédség parancsnokának, Korom Ferenc altábornagynak a meghívására.

A legmagasabb katonai tiszteletadás mellett Budapesten a Hősök terén Mojsilović tábornokot Korom Ferenc altábornagy fogadta, amit az ismeretlen katona sírjának megkoszorúzása követett, ezután pedig a Magyar Honvédség Parancsnokságában sor került a két küldöttség hivatalos tárgyalásaira.

A hivatalos tárgyalásokon szó volt a régió aktuális biztonsági helyzetéről, az eddigi védelmi együttműködésről és a kétoldalú együttműködés fejlesztéséről, összhangban a két fél érdekeivel.

A beszélgetés során Mojsilović tábornok kiemelte, hogy a nemzetközi jog és a nemzetközi megállapodások következetes alkalmazása elsődleges és megkerülhetetlen feltétele a régió-beli béke és stabilitás megőrzésére tett erőfeszítéseknek. Megköszönte a Kfor kötelékében szolgáló magyar katonák professzionális hozzáállását, továbbá a közös védelmi tevékenységhez nyújtott konstruktív támogatást.

A látogatás folytatásában a vezérkari főnök találkozott dr. Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszterrel, és részt vett a magyar folyami flottilla és a Magyar Honvédség aknamentesítéssel foglalkozó egységeinek a bemutatóján.

A Szerb Katonaság küldöttsége Mojsilović tábornokkal az élen és Korom Ferenc altábornagy, munkatársainak a kíséretében látogatást tett Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségén, ahol a magas rangú vendégeket Őexcellenciája Ivan Todorov nagykövet, Raša Lazović ezredes, Szerbia Köztársaság Honvédelmi Misztériumának védeerő-attaséja, Barbara Avdalović követ-tanácsos, Aleksandar Lončarević másodtitkár, Deana Đukić, konzuli kérdésekkel foglalkozó első titkár, Miroslav Jevtić attasé és a nagykövetség munkatárai fogadták.