Printer Friendly Version Vlada Republike Srbije pomaže u realizaciji projekata značajnih za Srbe u Mađarskoj, 12.02.2020. @ 17 February 2020 04:24 PM

Predsednika Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je 12. februara u Beogradu sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj o načinima unapređenja srpske manjine u Mađarskoj.

Ana Brnabić je istakla da će Vlada Srbije pomoći u realizaciji prioritetnih projekata, ali i na prevazilaženju biroktratskih prepreka kako bi već odobrena sredstva Vlade Mađarske za projekte od izuzetnog značaja za srpski narod mogla da budu iskorišćena.

Sagovornici su premijerki preneli da je politički status Srba u Mađarskoj u ovom trenutku na istorijskom maksimumu, a da i dalje ima prostora za napredovanje kroz rad Mešovite međuvladine komisije. Oni su ukazali i na to da je veoma važno da učenici dobiju udžbenike na srpskom jeziku i ćirilici, geografske i istorijske atlase i bukvare i da bi takva pomoć matice bila od izuzetnog značaja. Posebno je naglašeno da bi pomoć Srbije bila dragocena ukoliko bi se obezbedila nedostajuća sredstva za proširenje obrazovnog centra “Nikola Tesla” u Budimpešti za kupovinu zgrade za školski internat, jer je to stepenište srpskih đaka iz čitavog regiona, ne samo iz Mađarske. Među prioritetima je i škola u Segedinu, za čiju izgradnju su obezbeđena sredstva.

Premijerka Ana Brnabić je poručila da će Vlada Srbije preduzeti konkretne korake kako bi se realizacija započetih projekata privela kraju, škola u Segedinu dobila pravni status instituta od javnog značaja i intenzivirao rad Međuvladine mešovite komisije.

Sastanku u zgradi Vlade Srbije prisustvovali su predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Sutor, delegat i portparol srpske nacionalnosti u Parlamentu Mađarske Ljubomir Aleksov i direktorka srpskog obdaništa, osnovne škole, gimnazije i kolegijuma “Nikola Tesla” u Budimpešti Jovanka Lastić, kao i ambasador Republike Srbije u Mađarskoj Ivan Todorov.