Printer Friendly Version Szerbia Kormánya segítséget nyújt a magyarországi szerbek számára fontos projektumok megvalósításához, 2020.02.12. @ 20 February 2020 02:44 PM

Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnöke februrár 12-én Belgrádban fogadta a magyaországi szerb önkormányzat képviselőit és beszélgetést folytatott velük a magyarországi szerb kisebbség helyzetéről.

A kormányfő asszony kiemelte, hogy Szerbia Köztársaság Kormánya segítséget nyújt a prioritást élvező projektumok megvalósításában és az adminisztratív akadályok leküzdésében egyaránt, hogy a Magyarország Kormánya által jóváhagyott, a szerb nép számára fontos pénzeszközöket megfelelően ki is használják.

A küldöttség tagjai kiemelték, hogy a magyarországi szerbek politikai státus tekintetében a jelenben elérték a történelemben jegyzett legmagasabb szintet, ugyanakkor azonban a Kormányközi Vegyes Bizottság munkája által további fejlesztésekre is van lehetőség.

Rámutattak arra is, milyen fontos a diákok számára, hogy hozzájussanak a szerb nyelvű, cirill betűs tankönyvekhez, földrajzi és történelmi atlaszokhoz, és hogy e tekintetben sokat jelentene az anyaország segítsége.

A budapesti Nikola Tesla szerb nyelvű oktatási központ számára szükséges segítségről is szó volt annak érdekében, hogy lehetővé váljon a szomszédos épület megvásárlása az iskolai kollégium céljaira. A találkozón tárgyaltak a szegedi szerb iskola kiépítéséről és státusáról is.

Ana Brnabić kormányfő beszélgetőtársai tudtára adta, hogy Szerbia megadja a konkrét segítséget a fontos projektumok realizálásához.

A beszélgetésben a magyarországi szerbek képviseletében részt vett Vera Pejić Sutor, a szerb önkormányzat elnöke, Ljubomir Aleksov, a szerb nemzetiség küldöttje és szóvivője a Magyar Országgyűlésben, Jovanka Lastić, a Nikola Tesla iskolaközpont igazgatója és Ivan Todorov, Szerbia Köztársaság budapesti nagykövete.