Printer Friendly Version Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije u Ambasadi u Budimpešti, 17.02.2020. @ 21 February 2020 12:36 PM

Dana 17. februara 2020. godine u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Budimpešti organizovan je prijem povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije.

Njegova ekscelencija, ambasador Ivan Todorov je održao govor, kojom prilikom je pozdravio goste i istakao da su odnosi dve zemlje na istorijskom maksimumu, te ukazao na značaj razvoja bilateralnih odnosa i saradnje na svim poljima između Srbije i Mađarske.

Ambasador Ivan Todorov je posebno istakao da je Republika Srbija zemlja koja snažno podržava regionalne inicijative i jačanje veza sa svojim susedima, a posebno se zahvalio mađarskoj državi na snažnoj podršci u procesu evropskih integracija naše zemlje.

Prijemu je prisustvovalo preko 150 zvanica iz diplomatskog i vojnog kora, javnog, političkog, privrednog i sportskog života Mađarske, najviših predstavnika SPC, te istaknutih predstavnika Samouprave Srba u Mađarskoj.

U okviru proslave Dana državnosti Republike Srbije, Ambasada Republike Srbije je 15. februara 2020. godine za predstavnike srpske dijaspore u Mađarskoj organizovala i predstavu „Jovan Dučić – poslednja pesma“, koja je održana u zgradi zadužbine SPC „Tekelijanum“ u Budimpešti.

Tom prilikom je ambasador Ivan Todorov takođe održao prigodan govor u kome je ukazao na višeznačnost Sretenja u istorijskom pamćenju srpskog naroda, podsetivši na vreme kada je započeo sudbonosni ustanak protiv turske dominacije. Ambasador Todorov je govorio i o dalekosežnim posledicama koje je dizanje revolucije iz 1804. od strane Karađorđevih ustanika imalo u istoriji ne sam srpskog naroda, već i čitavog Balkana, a posebno se osvrnuo na srpsko-mađarske veze i odnose i ukazao na njihovu razgranatost i visok nivo.