Printer Friendly Version Ünnepi fogadás Szerbia Köztársaság államiságának napja alkalmából Szerbia Budapesti Nagykövetségében 2020.02.17. @ 21 February 2020 01:40 PM

Február 15-e, Szerbia Köztársaság államiságának alkalmából 2020. február 17-én Szerbia Budapesti Nagykövetsége ünnepi fogadást rendezett.

Őexcellenciája Ivan Todorov nagykövet a fogadáson résztvevők előtt mondott beszédében a vendégek köszöntését követően Magyarország és Szerbia kapcsolatáról szólva kiemelte, hogy az együttműködés a történelmi legmagasabb szintre jutott, ami nagyon fontos mindkét ország számára.

Ivan Todorov nagykövet külön rámutatott, hogy Szerbia Köztársaság erőteljesen támogatja a regionális kezdeményezéseket és a szomszédaival való kapcsolatok erősítését, és köszönetet mondott a magyar államnak az európai integráció során Szerbiának nyújtott hathatós támogatásért.

A fogadáson több mint 150 vendég vett részt, közöttük a diplomáciai kar és a véderő-attaséi kar számos tagja, a magyar állami és kulturális intézmények, a magyarországi szerb közösség és a Szerb Pravoszláv Egyház képviselői.

Szerbia államiságának a napja alkalmából a nagykövetség 2020. február 15-én a magyarországi szerb diaszpóra tagjai számára Jovan Dučić – az utolsó vers címmel színielődást szervezett Budapesten a Szerb Pravoszláv Egyház Thökölyánum alapítványi épületében.

Ivan Todorov nagykövet ez alkalommal az egybegyűltek előtt a szerb államiság történetéről beszélve a török uralom elleni felkelés részleteiről is megemlékezett, s kiemelte, hogy 1804-ben Karađorđe felkelőinek harca nem csak a szerb nép történelmére, hanem az egész Balkán történelmének alakulására is hatással volt.

A nagykövet ez alkalommal is emlékeztetett a szerteágazó szerb-magyar kapcsolatokra és azok további elmélyítésének a fontosságára.