Printer Friendly Version USLOVI ZA ULAZAK STRANIH DRŽAVLJANA U MAĐARSKU ZA VREME PANDEMIJE, 13.07.2020. @ 13 July 2020 01:35 PM

Od utorka (14.07. 2020. godine) u ponoć u Mađarskoj stupa na snagu nova Vladina uredba br. 341/2020. (VII.12.).

Prema ovoj uredbi Rukovodilac nacionalne službe za javno zdravstvo Mađarske objavljuje u formi odluke na nedeljnom nivou spisak država koje spadaju u žutu i crvenu kategoriju. Naša zemlja je trenutno svrstana u žutu kategoriju.

Prema uredbi strani državljani koji ulaze iz R. Srbije u Mađarsku, podležu obaveznom zdravstvenom pregledu. Ukoliko se tokom izvršenog zdravstvenog pregleda utvrdi osnovana sumnja da je lice zaraženo virusom COVID-19, odbija se ulazak na teritoriju Mađarske.

Ukoliko tokom izvršenog zdravstvenog pregleda nema osnovane sumnje da je lice zaraženo virusom COVID-19, donosi se rešenje o obaveznoj izolaciji u periodu od 14 dana u karantinu, koji odredi epidemološki organ, ili ako postoji mogućnost u kućnim uslovima.

Nije potreban epidemološki nadzor ukoliko lice poseduje pri ulasku dva negativna PCR testa ne starija od 5 dana sa razmakom od najmanje 48 sati.

Pravila za tranzit državljana R. Srbije drumskim saobraćajem:

Strani državljani koji stižu iz inostranstva na teritoriju Mađarske u cilju tranzita imaju pravo na ulazak ukoliko tokom izvršenog zdravstvenog pregleda ne bude sumnje da su zaraženi virusom COVID-19.

Dodatni uslovi za ulazak stranih državljana:

a) da ispunjavaju uslove propisane Zakonikom o šengenskim granicama

b) da poseduju dokaz o razlogu putovanja, kao i o zemlji destinacije

c) da je ulazak u zemlju destinacije, kao susedne zemlje sa Mađarskom, obezbeđen.

Tokom tranzita kroz teritoriju Mađarske strani državljani imaju pravo da koriste samo određenu tranzitnu rutu, kao i da se zaustavljaju na određenim odmaralištima samo iz neophodnih razloga (zdravstveni, tehnički). Strani državljani su u obavezi da napuste teritoriju Mađarske u što kraćem roku, a najduže u roku od 24 časa.