Printer Friendly Version Režim ulaska u Mađarsku, 11.11.2020. @ 13 November 2020 08:34 AM

Od 11.11.2020. godine u Mađarskoj su na snazi nove mere ograničenja kretanja zbog širenja pandemije virusa COVID-19, koje se primenjuju u periodu od 20.00 do 05.00 časova. Ograničenje kretanja u ovom vremenskom periodu odnosi se na sve državljane (i strane), koji se zateknu na teritoriji Mađarske. Propisi ulaska i tranzitiranja stranih državljana preko teritorije Mađarske ostali su nepromenjeni.

Putnicima koji stižu na međunarodni aerodrom „List Ferenc“ u Budimpeštu u večernjim i noćnim časovima dozvoljeno je da napuste aerodrom, ali su dužni da u što kraćem periodu tranzitiraju i, bez svraćanja u naseljena mesta, napuste teritoriju Mađarske. Prilikom eventualnog zaustavljanja i provere od strane mađarske policije, potrebno je da kao dokaz pokažu avionsku kartu. Ovo važi i za naše državljane koji u Mađarsku ulaze radi odlaska preko aerodroma „List Ferenc“ u neku drugu zemlju. Oni prilikom ulaska u Mađarsku treba da pruže dokaz da putuju do aerodroma (rezervacija avionske karte) i ispunjenosti uslova za ulazak u zemlju krajnje destinacije.

Državljani Srbije koji rade u pograničnoj zoni ulaze u Mađarsku bez ograničenja (posedovanja negativnog testa na COVID-19). Oni mogu da borave u Mađarskoj na udaljenosti do 30 km od granice. Prema novim propisima, Mađarsku moraju da napuste najkasnije do 20.00 časova, u protivnom policija će im izreći kaznu. Izuzetak čine samo oni srpski državljani, koji zbog radnih obaveza u Mađarskoj moraju da ostanu duže (najviše do 24 sata) što dokazuju potvrdom u obliku popunjenog formulara overenog od strane poslodavca. Prema novim merama, nošenje zaštitnih maski je obavezno u Mađarskoj i to ne samo u zatvorenom prostoru, već i na otvorenom.

Za kršenja novih propisa mađarska policija može da izrekne kaznu u visini od 5.000 do 150.000 forinti (140 do 420 evra).

Od 01.09.2020. godine državljani Republike Srbije ne mogu da uđu u Mađarsku ukoliko je razlog putovanja turističke prirode. Ulazak u Mađarsku u privatne svrhe je moguć samo na osnovu dobijene saglasnosti od mađarske policije. Zahtev se podnosi preko sajta www.police.hu, na mađarskom ili engleskom jeziku. Uz molbu se prilažu dokazi o razlozima putovanja (lečenje, školovanje, poslovne aktivnosti, pozivi na suđenje, porodični događaji, učešće na sportskim, kulturnim i verskim događajima od posebnog značaja i dr). Licu koje dobije saglasnost za ulazak u Mađarsku biće određen obavezan karantin u trajanju od 14 dana. Za vreme karantina moguće je testiranje o svom trošku, ali skrećemo pažnju na to da su laboratorije preopterećene. U slučaju dva negativna testa, urađena od strane mađarskih zdravstvenih organa u roku od 5 dana sa razmakom od najmanje 48 sati, moći će da se napusti karantin.

Državljani Republike Srbije mogu da tranzitiraju kroz Mađarsku pod određenim uslovima (utvrđena maršruta, zaustavljanje na predviđenim mestima, zemlja se mora napustiti u roku od 24 sata) i ukoliko pruže čvrste dokaze o ispunjenosti uslova za ulazak u susednu zemlju prema kojoj napuštaju teritoriju Mađarske.

Navedene mere se ne primenjuju na lica koja prelaze granicu Mađarske u teretnom saobraćaju.