Printer Friendly Version Vakcináció Szerbiában – (Frissítve: 2021.03.19.) @ 17 February 2021 03:07 PM

Szerbia Köztársaságban immár több mint egy hónapja tart a vakcináció, a Covid-19 elleni tömeges védőoltást január 19-én kezdték meg.

A lakosság online és telefonon tud jelentkezni az oltásra a kapcsolati központokban, amelyek üzenetben értesítik a jelentkezőket az oltás időpontjáról.

Szerbiában 2.112.074 oltást adtak be, 826.851 ember megkapta a második dózist. 

Szerbiában jelenleg négy oltóanyag közül választhatnak a polgárok: a Pfizer és az AstraZeneca mellett a kínai Sinopharm és az orosz Sputnyik V vakcina áll rendelkezésre. A beoltott lakosság egy millió lakosra jutó számaránya alapján Szerbia a második Európában, Szerbia előtt csak Nagy Britanniában kedvezőbb ez az arány. Az össz beoltottak száma szerint Szerbia a világon az ötödik.

A Pfizer vakcina első szállítmánya tavaly december 22-én érkezett meg Szerbiába, február 22-ig két szállítmányban még 88 ezer adag várható. Január 16-án Kína egymillió adag Sinopharm oltóanyagot küldött, majd február 10-én még 500 ezer adag érkezett. Február hónap végéig 120 – 150 ezer adag Astra-Zeneca tipusú oltóanyag érkezésére lehet számítani, a szerződés már aláírásra került. Az orosz Szputnyik V vakcína első szállítmánya - 40 ezer adag - január 29-én érkezett meg, majd február 9-én még 50 ezer. Szerbia 2 millió dózist rendelt ebből az orosz vakcínából, ezek leszállítására február és március folyamán kerül sor.

Szerbia összesen 14.832.200 vakcinát rendelt, március 7-ig 2,62 millió vakcina érkezett.

Februárban orosz szakemberek érkeztek Szerbiába, akik szerbiai partnerekkel arról folytatnak tárgyalást, hogy mielőbb elkezdődjön az orosz vakcina előállítása az országban. Ebből a célból megtekintették a Torlak Intézetet, ahol felmérték a technológiai és szakemberi kapacitásokat a Szputnyik V oltóanyag gyártásához.

Aleksandar Vučić elnök bejelentette, hogy az ország új, korszerű, minden szabványnak eleget tévő felszerelést vásárol és újabb üzemeket fog létesíteni, ahol oltóanyagot gyártanak. A Szerbiában előállított vakcinát ezután a térség és Európa más országaiban is tudnák terjeszteni.

Aleksandar Vučić, Szerbia Köztársaság elnöke március 11-én bejelentette, hogy a belgrádi Torlak intézetben március 20-án megkezdik az orosz Szputnyik V vakcina gyártását, továbbá hogy a Kinával és az Egyesült Arab Emirátusokkal kötött egyezmény értelmében Szerbiában Sinpharm vakcinát is gyártani fognak, s a termelést ez év október 15-én kezdik meg.