Printer Friendly Version Új segélycsomag a gazdaságnak és a lakosságnak – 2021.02.17. @ 17 February 2021 03:35 PM

Szerbia Köztársaság Kormánya 2021 februárjában új segélycsomagot fogadott el, ez a sorrendben harmadik gazdasági csomag 249 milliárd dinár értékű. A tavaly bevezetett két csomagot is beleszámítva a három csomag értéke eléri a 8 milliárd eurót, vagyis a 953 milliárd dinárt.

A korábbi intézkedésekhez viszonyítva újdonságnak számít, hogy az új csomag a nagyvállaltokat is segíti, amelyek szintén megsínylik a járványhelyzet következményeit.

Mint ahogy Ana Brnabić, Szerbia Köztársaság miniszterelnöke rámutatott, a csomag enyhíteni fogja a korona vírus járvány által okozott következményeket, és segíteni fog abban, hogy az emberek megőrizzék a munkahelyüket, a gazdaság „oxigénhez jusson” a lakosság pedig átvészelje ezeket a nehéz időket.

A járványhelyzet enyhítésére tett erőfeszítésekért és az alkalmazott gazdasági intézkedésekért Szerbiát dícséretben részesítette a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap és más intézmények is. Szerbia ezzel megmutatta, hogy erős és stabil ország és hogy a lakosság és a gazdaság számíthat az államra a legsúlyosabb időkben is.

Ana Brnabić miniszterelnök és Siniša Mali pénzügyminiszter a legújabb segélycsomag ismertetésekor kiemelték, hogy az állam két fronton, egészségügyi és gazdasági fronton vívott ütközetet és mindkettőben eredményesnek bizonyult.

Szerbia Köztársaságban a 2020-as évben mindössze egy százalékkal csökkent a GDP, ez pedig Európában a legjobb gazdasági eredménynek számít. A bérek és a nyugdíjak, hasonlóan mint a foglalkoztatás, tovább növekedtek, az átlagbér tavaly novemberben 518 eurót tett ki, az 1,6 százalékos infláció pedig azt jelenti, hogy ez a mutató stabil keretek között maradt.

A tavalyi évben 50 500-al többen dolgoztak, mint egy évvel korábban, és a közadósság szinte valamennyi európai országhoz képest alacsonyabb mértékben növekedett, és továbbra is 60 százalék alatt maradt, egészen pontosan a bruttó hazai termék 56,8 százalékát teszi ki.

A 2021. évi költségvetésről szólva elmondták, hogy a januári adatok a vártnál is kedvezőbbek, a költségvetésben tervezett 13,4 milliárd dináros hiány helyett 13,3 milliárdos többlet valósult meg. A tavalyi évben, amit az egész világgazdaság megsínylett, a szerbiai ipari termelés 0,4 százalékos növekedést ért el a 2019-es évhez viszonyítva. Növekedett a kivitel is, 17,5 milliár eurót tesz ki, a 2019-es évben ez az összeg 17,1 milliárd euró volt.

A harmadik gazdasági segélycsomag érinti a nagyvállalatokban dolgozó mintegy 300 ezer munkavállalót is, ami azt jelenti, hogy a kis-, és középvállalkozások 1 050 000 alkalmazottjával együtt a segélyt a magánszektorban dolgozó mintegy 1,4 millió foglalkoztatott veszi igénybe. A mikro-, kis- és középvállalkozások 1 millió 505 ezer 93 foglalkoztatottja három hónapon keresztül fél-fél minimálbér összegű közvetlen segélyt fog kapni az államtól és segélyben részesül a lakosság is.

A segély összegének kifizetésére vonatkozó rendelet március 1-jén lép életbe, az első kifizetésre április elején, a másodikra május 1-jén, a harmadikra pedig június 1-jén kerül sor.

Ez a rendelet nem vonatkozik a bankok és a pénzügyi intézetek alkalmazottaira.

A háromszor fél minimálbéren kívül a a vendéglátók, az idegenforgalmi ügynökségek, hivatásos idegenvezetők, szállodák és autókölcsönzők üzemeltetői júliusban még egy egész minimálbérben részesülnek. A városi szállodák üzemeltetői külön segélyt kapnak: a szobákban elhelyezett egy-egy fekhely után 350 euróval, egy-egy apartman után 150 euróval segíti őket az állam, hasonlóan mint a tavalyi év végén. Úgyszintén szektortámogatásban részesülnek az utasszállító és az autóbusz pályaudvarokat üzemeletető cégek, amelyek hat hónapon keresztül 600 eurót kapnak minden autóbuszra.

A magánvállalkozások fizetőképességének megőrzése érdekében az állam úgy döntött, hogy meghosszabítja a már sikeresnek bizonyult garanciaprogramot, és a legveszélyeztetettebb helyzetben lévők részére pedig új garanciaprogramot dolgoznak ki.

A január nyugdíjakat 5,9 százalékban emelték az úgynevezett svájci képlet szerint, 1,7 millió nyugdíjas egyszeri 50 euró, majd 60 euró értékű segélyben részesül, hasonlóan, mint minden nagykorú állampolgár.

Szerbia Köztársaság 6 118 911 nagykorú állampolgára részére májusban 30 euró, majd novemberben szintén 30 euró segélyt utal az állam.

Foto Tanjug: Ana Brnabić miniszterelnök és Siniša Mali pénzügyminiszter