Printer Friendly Version Porfirij zágráb-ljubljanai érseket választották a Szerb Pravoszláv Egyház új pátriárkájává – 2021. február 19. @ 19 February 2021 12:58 PM

A Szerb Pravoszláv Egyház (Magyarországon a Szerb Orthodox Egyház a hivatalos elnevezés) Püspöki Zsinata Porfirij zágráb-ljubljanai érskeket választotta meg új pátriárkává 2021. február 18-án a belgrádi Szent Száva székesegyházban.

A pátriárka-választást hálaadás követte. A székesegyház harangjai valamennyivel 16 óra előtt jelezték, hogy megválasztották a 46. Szerb Pátriárkát.

Porfirij (Perić) pátriárka 1961 július 22-én született Óbecsén, Radivoje apja és Radojka anyja Prvoslav névre keresztelték. Az általános iskolát Csúrogon fejezte be, majd az újvidéki Zmaj Jovan Gimnáziumban érettségizett. A Visoki Dečani kolostorban Irinej (Bulović) hieromonk szentelte szerzetessé 1985-ben.

A Belgrádi Teológiai Egyetemen 1986-ban végezte el tanulmányait. A mušutištei Szent Háromság kolostorban raška-prizreni Pál püspök, későbbi szerb pátriárka, 1986-ban szentelte szerzetesdiakónussá.

1986 – 1990 között az Athéni Egyetemen posztgraduális képzésen tanult, majd Irinej bácskai püspök rendeletére a kovilji kolostorba érkezett, ahol szerzetespappá szentelték és a monostor apátjává nevezték ki.

A monostorba számos szerzetes érkezik és ezekben az években a kovilji monostor a fiatalok szellemi központjává válik, belgrádi és újvidéki értelmiségiek, művészek, színészek, rockzenészek keresik fel mind gyakrabban a monostort. Porfirij apát függőségben szenvedő betegek gyógyításában igyekezett segíteni. Ezzel a céllal 2005-ben megalapította az Élők Földje elnevezésű terápiás közösséget, amelyet a kábítószer függőség gyógyításának terén az egyik legsikeresebb projectként ismertek el, jelenleg is a Szerbia különböző részein létesült trápiás táborokban Porfirij püspök több száz pártfogoltja gyógyul a betegségéből.

A Szerb Pravoszláv Egyház Püspöki Zsinata 1999. május 14-én Belgrádban Bácskai püspökké nevezte ki.

2004-ben az Athéni Egyetem Teológiai Karán sikeresen megvédte doktori disszertációját.

A Belgrádi Teológiai Egyetemen dr. Vladeta Jerotić, elismert pszichiáter és akademikustól vette át a Lelkipászori pszichológia tanszéket. Előadásait szívesen látogatták nem csak a Teológiai Egyetem, hanem más belgrádi egyetemi karok hallgatói is.

Számos elismert szakemberrel, pszichológussal, orvossal, kriminológussal, szociológussal együtt Porfirij püspök egy polgári egyesületet alapított, amely a destruktív vallási szekták és kultuszok áldozatainak a társadalomba való reintegrációját segítette.

Porfirij püspök A vállalkozó elnevezésű jótékonysági alapítványnak több mint egy évtizeden át nem csak az Igazgató Bizottság elnöke, hanem igazi lelki vezetője „spiritus movens”-e. Az alapítvány vallástól és nemzeti hovatartozástól függetlenül ösztöndíjat biztosít szegénysorsú, tehetséges gyermekek, tanulók, egyetemisták taníttatására.

Szerbia Köztársaság Képviselőháza 2005-ben, a szerbiai egyházak és vallási közösségek képviselőjeként megválasztotta a szerbiai Műsorszolgáltató Ügynökség Köztársasági Tanácsába, a Tanács pedig 2008-ban az elnökévé választotta. Ebben a tisztségében Porfirij püspök a társadalom és a polgárok politikai ráhatástól mentes érdekeit képviselte. A tanács elnökeként segített abban, hogy Szerbiában vallási tartalmú rádióadók is létesüljenek és abban, hogy a rádió és a televízió műsoraiban a vallási műsorok és témák nagyobb teret kapjanak.

A Szerb Pravoszláv Egyház Püspöki Zsinata 2010-ben azzal a feladattal bízta meg Porfirij püspököt, hogy alakítsa meg a lelkészeti szolgálatot a hadseregben, Szerbia Katonaságában. Ebbe a feladatkörbe tartozott nem csak a törvényes előírások előkészítése, hanem a katonai káplánok kiválasztása, munkájuk megszervezése, a laktanánykban lévő szentélyek felszerelése és az istentisztelet megszervezése.

Teológiai szakcikkeit, tanulmányait számos szerbiai és külföldi folyóiratban jelentette meg, részt vett több tudományos értekezleten és szimpóziumon a világ különböző országaiban.

Porfirij püspök a kortárs szerb szellemi és intellektuális élet egyik legtekintélyesebb képviselőjének számít, széles baráti kapcsolatot ápol nem csak az anyaországban, hanem külföldön is, nem csak a pravoszláv egyház, hanem más egyházak és vallási közösségek képviselőivel is.

Görögül, angolul és németül beszél, használja az orosz nyelvet is, kommunikációs stílusát a beszélgetőtársakhoz való alkalmazkodás jellemzi.

Zágráb-ljubljanai érsekké 2014 július 13-án szentelték a zágrábi Székesegyházban, az ünnepi szent liturgiát Irinej szerb pátriárka celebrálta a Szerb Pravoszláv Egyház és más egyházak nagyszámú magasrangú képviselőjének jelenléte mellett.