Printer Friendly Version Korona vírus elleni oltás Szerbiában – (Frissítve:2021. március 19.) @ 2 March 2021 12:31 PM

A Covid-19 elleni küzdelem során Szerbia már több, mint egy hónapja oltja a lakosságot.

A tömeges vakcináció január 19-én kezdődött.

A polgárok az eUprava honlapon vagy telefonon jelentkezhetnek, ami után csakhamar üzenetet kapnak a védőoltás felvételének az időpontjáról.

A polgárok maguk választhatják meg, hogy mely vakcinával oltatják be magukat, rendelkezésre pedig a következő vakcinák állnak: a PfizerBiontech, a kínai Sinopharm, az orosz Szputnyik V és az AstraZeneca.

Szerbia az Egyesült Arab Emirátusok mellett a harmadik ország a világban, amely négy vakcinával rendelkezik.

Az egy millió lakoshoz mért kimutatás szerint oltás tekintetében Nagy Britannia után Szerbia a második Európában, a második adag beoltása tekintetében pedig az első Európában.

*Szerbiában 2.112.074 lakos kapott védőoltást, közölük 826.851 megkapta a második dózist is. 

Szerbia az 5. ország a világba az egy millió lakosra számolt beoltott polgárok tekintetében. A rangsorban Szerbia Izrael, a Seychelle-szigetek, az Egyesült Arab Emirátusok és Nagy Britannia után következik. Ebben a rangsorban Szerbia február 25-én előzte meg az Amerikai Egyesült Államokat.

A vakcina második adagjának beadása tekintetében Szerbia az első Európában és negyedik a világban. Abszolút számokban kifejezve Szerbiában több ember kapta meg a második adagot, mint Magyarországon, Szlovéniában, Horvátországban, Bulgáriában, Montenegróban, Észak Macedóniában és Albániában együttvéve.

A régióban Szerbia meggyőzően vezet  a második adag vakcina beadásának tekintetében egész Európában, a világban pedig a hatodik helyen áll. A régióban a beadott vakcinák tekintetében a második a sorban Romániát követően.

i* A PfizerBiontech vakcina első szállítmánya december 22-én érkezett Szerbiába.

* Január 16-án Kínából megérkezett 1 millió dózis Sinopharm-vakcina.

* Január 29-én Oroszországból 40 000 dózis Szputnyik V vakcina érkezett. A várakozások szerint február végével-március elejével bezárólag összesen 2 millió dózis orosz vakcina érkezik az országba.

* Február 9-én Oroszországból újabb 50 ezer dózis Szputnyik V érkezett.

* Február 11-én megérkeztek Szerbiába azok az orosz szakértők, akik a szerbiai szakemberekkel az orosz vakcinák mielőbbi szerbiai gyártásáról folytattak megbeszéléseket. Meglátogatták a belgrádi Torlak intézetet, hogy felmérjék az intézetnek a Szputnyik V vakcina szerbiai gyártásához szükséges technológiai és káderbeli kapacitásait.

Aleksandar Vučić, Szerbia Köztársaság elnöke nemrégiben kijelentette, hogy hazánk minden szabványnak megfelelő új üzemekbe és új felszerelésekbe ruház be azzal a céllal, hogy itthon gyártsunk oltóanyagot. A Szputnyik V vakcinát hazánkból szállítanák a régióba és az európai országokba is.

*Február 10-én újabb 500 000 adag kínai Sinopharm vakcina érkezett Szerbiába.

Aleksandar Vučić államfő kiemelte, hogy a megbeszéltek értelmében február 15-én és 22-én újabb 88 000 PfizerBiontech gyártmányű dózis érkezik.

*Február 15-én a PfizerBiontech gyártója le is szállított 40 950 dózist Szerbiának.

*Február 22-én megérkezett a további 46 800 dózis PfizerBiontech vakcina.

*Február 22-én újabb 50 000 Szputnyik V is érkezett.

* Febuiár 22-én Aleksandar Vučić szerb államfő és Hszí Csin-ping kínai elnök megállapodtak, hogy március 5-ig újabb 500 000 adag Sinopharm vakcina érkezik Szerbiába.

Szerbia összesen 12 millió 332 ezer 200 vakcina vásárlására kötött szerződést és ebből február végéig KÉT MILLIÓ vakcina meg is érkezett, 10 millió adagot pedig ezután szállítanak le a gyártók.

Az oltási rend szerint először az egészségügyi személyzet kapta meg az oltást, utána az idősotthonok lakói következtek, majd a Belügyminisztérium, Szerbia Katonasága és a többi biztonsági szolgálat alkalmazottai, továbbá a médiában dolgozók stb. következtek.

* Március 11-én Aleksandar Vučić államfő az Egyesület Arab Emirátusokban tett látogatásakor bejelentette, hogy az Emirátusokkal és Kínával együttműködve Szerbia gyártani fogja a kínai Sinopharm vakcinát. Megállapodás született, hogy a belgrádi Torlak intézet keretében az új gyár építését októberig befejezik és a Sinopharm szerbiai gyártása már október 15-én elkezdődik. 

Szerbia összesen 14.832.200 védőoltást rendelt, március 5-ig 2,62 adag érkezett.

A diplomáciai kar tagjai is megkapják a védőoltást Szerbiában:

Szerbia Kormánya a világon az elsők között tette lehetővé a diplomáciai kar immunizálását is.

A belgrádi Batut intézet és a Külügyminisztérium szervezésében az intézet helyiségeiben február 13-án, 18-án és 19-én Sinopharm vakcinával a diplomáciai kar 114 tagját oltották be (közöttük Bosznia és Hercegovina, Törökország, Palesztina, Montenegró, Angola stb. nagykövetségének, továbbá több nemzetközi szervezetnek a tagjait).

A diplomáciai karnak a megfelelő diplomáciai, konzuli és hivatali okmányokkal rendelkező tagjai közül 1 300-an jelentkeztek védőoltásra.

A Sinopharm második dózisának a beadását március 11-én és 12-én bonyolították le.

Február 23-án kezdődött meg a Pfizer vakcinájával történő oltás is a diplomáciai kar számára.

A terv szerint naponta 100 személyt oltanak be (megközelítőleg ezren igényelték ezt a védőoltást). Ebben a csoportban van az USA, Kanada, India, Brazília, Ausztrália stb. belgrádi nagykövetségének több tagja, továbbá a nemzetközi szervezetek, az ENSZ, az EBESZ, a NATO és más nemzetközi szervezetek dolgozói.

Mindezek után a Batut intézettel történt megállapodás alapján az igények szerint a Szputnyik V és az AstraZeneca is elérhető lesz.

Március 20-án kerül sor a vakcinák második dózisának a beadására és azok védőoltására, akik valamilyen okból eddig nem vették fel a védőoltást. 

Ajándék vakcinák a régió országainak:

*Február 14-én Aleksandar Vučić államfő személyesen adta át Zoran Zaevnek, Észak Macedónia elnökének az első, 4 680 Pfizer vakcinát tartalmazó kontingenst, február 24-én pedig Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter adott át 3 510 dózist macedón kollégájának.

*Feburár 17-én Szerbia 2 ezer darab Szputnyik V vakcinát adományozott Montenegrónak.

*Szerbiában eddig megközelítőleg 5 000 egészségügyi dolgozó kapott védőoltást a boszniai Szerb Köztársaságból. Hazánk a boszniai Szerb Köztársaság rendelkezésére bocsátja az oltást szolgáló információs rendszerét arra az esetre, amikor már ott is megkezdődik az immunizáció.

*Február 25-én Bosznia és Hercegovina föderációjának a kormánya elfogadta Szerbia 5 000 dózis vakcinából álló adományát.

*Március 2-án Aleksandar Vučić szerb államfő átadta az ország 5 ezer AstraZeneca vakcinából álló ajándékát Bosznia és Hercegovina Elnöksége elnöklőjének, március 12-én pedig újabb 5 ezer adagot ajándékozott ebből a vakcinából a szomszédos országnak.