Printer Friendly Version Megemlékezés a Koszovó és Metóhiában 2004. március 17-én történt Márciusi pogrom emléknapján @ 18 March 2021 10:10 AM

Aleksandar Vučić, Szerbia Köztársaság elnöke részt vett a Koszovó és Metóhiában 2004. március 17-én történt Márciusi pogrom emléknapján.Pontosan tizenhét évvel ezelőtt pogromot követtek el Koszovó és Metóhiában, ez az esemény fölülmúlja az összes többi bűncselekményt – mondta az állammfő.

„Lehet, hogy létezik olyan időszak, amikor képtelenek vagyunk megakadályozni az igazságtalanságot, de nem jöhet el olyan idő, amikor az ország ne lázadna fel az igazságtalanság ellen. Elie Wiesel, holokaszttúlélő, Nobel békedíjas író szavai arra köteleznek, hogy a bűncselekményt ne hallgassuk el, bárki is követte el és bármilyen céllal” – mondta Vučić államfő, és hozzátette: emlékezetünkbe véstük és megtanultunk minden leckét amikor vesztesek voltunk, amikor némák maradtunk saját áldozataink előtt, amikor készen álltunk a feledésre.

„Szerbia ma nem gyenge, nem vesztes, nem fenyeget, de nem is felejt, kész a párbeszédre, de elutasítja a megalázást. Szerbiának, mint minden más országnak joga van gondoskodnia népéről, biztonságáról és jólétéről. Az élethez való jog az ember alapvető joga és mi mindig ki fogunk állni ezért a jogunkért” – jelentette ki Aleksandar Vučić.

A pogrom fölülmúl minden bűncselekményt, mert nem csak egy tett, hanem szándék, politika, egy előre megfontolt, arra irányuló szándék, hogy valamelyik országban, valamelyik országrészben erőszakos tisztogatást hajtsanak végre másik nemzethez, másik valláshoz tartozóakkal szemben.

„Ezt nem hallgathatjuk el!” – üzente Szerbia elnöke és kiemelte: az a feladatunk, hogy vérontás és háború nélkül váljunk győztesekké, legjobbakká a gazdaságban, az egészségügyben, a sportban, az oktatásban, s mindenben ami a fejlődést és az előrehaladást jelenti.

„Ezt kívánjuk másoknak is, foglalkozzanak magukkal, legyenek sikeresek, a bűncselekmény a vesztesek eszköze, a győzteseknek erre nincs szükségük, a győztesek emlékeznek, de megbocsájtanak és haladnak tovább, miközben a vesztesek ugyanabban az elvarázsolt körben forognak. Mi szerbek többé nem kívánjuk ezt, jövőt akarunk, ahol emlékezni fogunk és ahonnan nem fogunk visszalépni. Tudjuk mi történt, és ezt a nevén nevezzük” – szögezte le Aleksandar Vučić államelnök.

Fotó: Dimitrije Gol