Printer Friendly Version A WHO megdicsérte a szerbiai immunizációs folyamatot – 2021. 04. 19. @ 20 April 2021 12:29 PM

Ana Brnabić, Szerbia Köztársaság miniszterelnöke hétfőn, április 19-én a szerbiai járványhelyzetről és az immunizációs folyamatról folytatott megbeszélést dr. Hans Krugeval, a WHO Európai Regionális Irodájának igazgatójával.

A szerb miniszterelnök megköszönte az együttműködést, a járványhelyzetben nyújtott műszaki és szakértői segítséget és kiemelte, hogy Szerbia számára rendkívül fontos a WHO támogatása.

Ana Brnabić tájékoztatta a WHO igazgatóját a szerbiai járványhelyzetről és reményét fejezte ki, hogy a nagyszámú beoltottságnak köszönhetően sikerül megteremteni a kollektív védettséget és annak feltételeit, hogy az élet visszatérjen a szokásos medrébe.

Dr. Hans Kluge impresszívnek nevezte a szerbiai immunizációs folyamatot és hozzátette: Szerbia jól döntött, hogy felajánlja oltakozásra polgárainak az összes rendelkezésre álló korona vírus elleni vakcinát.

Kluge aggodalmát fejezte ki az új mutánsok megjelenése miatt, és kiemelte annak szükségességét, hogy felgyorsuljon az immunizáció és hogy a vírus elleni harcban érvényesüljön a kölcsönös szolidaritás.

A WHO Európai Regionális Irodájának igazgatója megdicsérte Szerbia humánus cselekedetét amikor a régió más országainak oltóanyagot adományozott és lehetővé tette az oltakozást azoknak az országoknak is, akik nem rendelkeznek elegendő vakcinával.

A szerb miniszterelnök megerősítette, hogy Szerbia a továbbiakban is együttmüködik a régió országaival és lehetőségei szerint továbbra is segíteni fogja őket.

Az egészség útjának Nyugat Balkán-i térképe 2021 – 2015 elnevezésű projekttel kapcsolatban elhangzott, hogy ha a járványhelyzet lehetővé teszi, abban az esetben az év végén Belgrádban sor kerül egy regionális értkezletre, melynek célja, hogy tovább fejlessze a térség országainak az együttműködését az egészségügyi kihívások területén.