Printer Friendly Version Vučić államfő video-linken az IMF delegációjának a képviselőivel tárgyalt – 2021. április 21. @ 22 April 2021 11:54 AM

Aleksandar Vučić, Szerbia Köztársaság elnöke video-linken ma tárgyalásokat folytatott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjának a képviselőivel, élükön Jan Kees Martijn misszióvezetővel. A beszélgetés résztvevői megállapították: Szerbia alapvető célja továbbra is a fiskálisan stabil országra vonatkozó, nehezen megszerzett reputáció fenntartása, továbbá hogy olyan felelős fiskális politikát érvényesítsen, amelynek eredményeként a közadósság nem lépi át a GDP 60%-át, lehetővé téve, hogy Szerbia határozottan folytassa a gazdasági növekedés politikáját.

A beszélgetés során Vučić elnök és Jan Kees Martijn külön rámutattak a serkentő intézkedésekre, továbbá a gazdaságnak és a polgároknak szánt három intézkedési csomagra, amelyekkel sikerült megőrizni a makroökonómiai stabilitást, sőt a nagyobb mértékű foglalkoztatást is.

Martijn üdvözölte Szerbia felelős gazdaságpolitikáját és a pandémia ideje alatti sikeres irányítást.

„Szerbia a pandémia kihívásai ellenére tavaly az egyik legjobb eredményt érte el“ – jelentette ki Martijn, s külön kiemelte, hogy Szerbia egyike volt azon ritka országoknak, ahol az IMF bem korrigálta az 5%-os gazdasági növekedésre vonatkozó tavalyi prognózisát.

Vučić elnök hozzáfűzte, hogy Szerbia jó úton haladt már a 2021-es első negyedévben is, hogy elérje a 6%-os tervezett növekedést, figyelembe véve, hogy Szerbia Kormányának egyik fő irányvétele a nagy infrastrutúrális projektekbe való beruházás és az arra irányuló ütemesebb munka, hogy minél több közvetlen külföldi beruházás érkezzen az országba.

„Szerbia 2020-ban a gazdasági növekedés tekintetében élen járt Európában és meggyőződésem szerint az idén is bekerülünk a három vagy négy legjobban teljesítő ország közé“ – jelentette ki Vučić elnök, és kifejezte elégedettségét, amiért Szerbia a pandémiához köthető nehézségek ellenére is vonzó a beruházók számára.

Vučić elnök és Jan Kees Martijn egy újabb, tanácsadói jellegű együttműködésről is tárgyaltak, amely a szerbiai általános beruházási légkör javítását célozná a beruházók bizalmának növelése érdekében.

„Figyelembe véve Szerbiának az utóbbi nyolc évben elért óriási haladását, ennek az együttműködésnek az elsődleges célja az elért eredmények megőrzése, de az is, hogy támaszt biztosítson a struktúrális reformok további végrehajtására, amelyek a gyorsabb, erősebb és fenntarthatóbb növekedés elérésére irányulnak“, mondta a szerb államfő és köszönetet mondott az IMF-nak és személyesen Jan Kees Martijnnek a professzionális és szakértői támogatásért, amelyre Szerbia továbbra is számít.

Vučić elnök kiemelte, hogy Szerbia kimagasló figyelmet szentel a közvállalatokban történő reformoknak, elsődleges céljai maradnak továbbra is az infrastrutúrális beruházások, továbbá a még jobb beruházási légkör megteremtése, ezen felül a környezetvédelembe, tudományba és kapitális projektekbe való több befektetés, hogy mindezek eredményei az elkövetkező években még inkább hozzájáruljanak a stabil pénzügyi növekedéshez.

Forrás: www.predsednik.rs