Printer Friendly Version Jadranka Joksimović: Magyarország erős EU-t akar, Szijjártó: Nincs erős EU Szerbia nélkül, Budapest, 2021. 08.25. @ 27 August 2021 11:25 AM

Jadranka Joksimović, európai integrációért felelős miniszter ma Budapesten kijelentette, hogy Magyarország erős EU-t akar, és ez nagyon fontos üzenet, mert Magyarország fontos partnere és őszinte barátja Szerbiának. A miniszter asszony mindezt a Szijjártó Péterrel tartott közös sajtótájékoztatón emelte ki, amelyet a magyar nagyköveti értekezleten való részvétele és a magyar külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott négyszemközti beszélgetése után tartottak.

A miniszter asszony emlékeztetett, hogy a bővítési politika valójában az európai integrációról szóló projektum befejezésének a politikája, mint ahogy az a Párizsi Szerződésben áll, hiszen az EU projektuma nem is lenne teljes az összes állam integrációja nélkül.

„Ez a folyamat a lelassulás nem éppen népszerű időszakát éli a tagjelölt országokban. Szerbia teljes lendülettel áll készen az EU-ba vezető úton, nem mellőzve a reformokat és a komoly reformok végrehajtását, összhangban az új metodológiával és az újabban vállalt kötelezettségekkel” – mondta Joksimović asszony. Kiemelte, hogy Szerbia a csatlakozási folyamatban pillanatnyilat 12 fejezet megnyitására áll készen, amelyeket két klaszterre osztottak. Az egyikben 8 fejezet található, a másikban négy.

„A haladás előfeltétele a jog uralmában történő előrehaladás. Ennek is eleget teszünk az év végéig. Mi valóban dolgozunk. Van probléma az EU-ban is” – állapította meg, hozzátéve, hogy a bővitési politikának hitelesnek kell lennie és mindenkinek az érdekében kell állnia.

„Számos tagállam úgy gondolja, hogy az EU ebben az összetételben is működik és minden új állam problémát jelent. Én nem úgy látom, hogy Szerbia minden olyan vonatkozásban probléma lehetne, amelyekhez mi inkább hozzá kívánunk adni valamit. Nem az az érdekünk, hogy másodrangú tagállam legyünk, hanem egyenrangú tagállam akarunk lenni, és hogy képesek vagyunk erre, a migrációs válság és a covid-válság ideje alatt be is bizonyítottuk, amikor védőoltásokat osztottunk azokban a pillanatokban, amikor az EU semmit sem tudott felajánlani a régió országainak“ – fogalmazott Jadranka Joksimović.

Szavai szerint Szerbia nem zárkózik el a reformok végrehajtásáról, de az EU-nak is egyhangúan kellene beszélnie a bővítési politiákáról. A miniszter asszony reményét fejezte ki, hogy az év végéig megnyitják legalább az egyik klaszterről szóló tárgyalásokat, mert ellenkező esetben pozitív jel nélkül maradna a régió.

A budapesti találkozóról a miniszter asszony elmondta, hogy ez volt a második megtisztelő alkalom, amikor a magyar nagykövetek előtt beszélhetett, és lehetősége volt elmondania a Szerbia európai integrációjával és a regionális együttműködéssel kapcsolatos álláspontokat.

„Itt volt a kolléga Horvátországból, abból az országból, amellyel nyitott kérdéseink vannak, de jó az, hogy megmutassuk, milyen fontos számunkra a dialógus akkor is, ha nem ideálisak a viszonyok, de szeretnénk azokat előre mozdítani. Ez a mi számunkra is hasznos volt“ – mondta Jadranka Joksimović.

A Magyarországgal való gazdasági együttműködésről szólva kiemelte, hogy az állandóan fejlődik, és a nyugat-balkáni államok közül Szerbia volt a legvonzóbb a beruházók számára. Szerbia megmutatja, hogy méltó a politikai és minden más bizalomra és Magyarország támogatja ezt, miközben folytatjuk a kapcsolataink alapját képező politikánkat, azaz a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartását – mondta a miniszer asszony, kiemelve, hogy ezen a téren őszinte és becsületes viszonyokat sikerült kiépíteni, amelyek például szolgálhatnak mindenki számára Európában. „A korábbi nézeteltéréseket megoldottuk, hála Orbán Viktor miniszterelnöknek és Aleksandar Vučić szerb államfőnek“ – szögezte le a miniszter asszony.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a sajtótájékoztatón elmondta, jónak tartja, hogy ismét elindult a vita az EU bővítéséről és megerősítéséről, mert Magyarország számára fontos, hogy az EU erős legyen, de nem lehet erős, amennyiben belátható időn belül nem fejezi be a bővítés folyamatát.

Szavai szerint amikor az EU-ban a bővítésről beszélnek, akkor a Nyugat-Balkán országaira gondolnak, amelyben Szerbia kulcsfontosságú ország, tehát nincs erős Európai Unió bővítés néélkül, és nincs bővítés Szerbia nélkül.

Magyarország éppen ezért kéri partnereit, hogy ne blokkolják ezt a folyamatot – hangoztatta Szijjártó Péter, és rámutatott, hogy egyes tagországok szavak szintjén támogatják a bővítést, de arról hivatalosan nem hoznak döntést. Hozzátette, hogy itt elsősorban a skandináv országokra és a Benelux államokra gondol.

„Egy olyan büszke néppel, mint amilyen Szerbia, ilyesmit nem lenne szabad tenni, hogy a szavak szintjén egyet tesznek, a tettek mezején valahogy elmaradnak a pozitiv döntések. Ez a tisztelet hiánya egy nép irányába“ – mondta a miniszter, kiemelve, hogy Magyarország támogatja minden tárgyalási fejezet megnyitását Szerbiával és kéri az EU tagállamait, hogy helyezkedjenek ugyanerre az álláspontra.

Az Afganisztánban kialakult helyzet kapcsán rámutatott, hogy a Nyugat-Balkán szerepe megnőtt, mert ha az emberek elindulnak Afganisztánból, nem fognak megállni, és Törökország után csak egy lépés a Nyugat-Balkán, ahol meg lehet állítani a migrációt.

A két miniszter bejelentette, hogy Szerbia és Magyarország kormányai szeptember 7-én és 8-án együttes ülést tartanak Budapesten.

Forrás: Tanjug