Printer Friendly Version Vučić elnök a Bledi Stratégiai Fórumon, 2021.09.01. @ 2 September 2021 01:36 PM

Aleksandar Vučić, Szerbia Köztársaság elnöke ma Szlovéniába látogatott, ahol jelen volt a Bledi Stratégiai Fórumon, azaz a régió és az EU tagországai vezetőinek, valamint az EU intézményei képviselőinek a hagyományos találkozóján.

Vučić elnök részt vett az Európa jövője – ellenállni és kitartani címmel szervezett csúcsszintű kerekasztal-beszélgetésen, hangsúlyozván, hogy hisz az egyesült Európában.

“A politika vízió, a mi feladatunk pedig, hogy a népet, az országot és a nemzetet szolgáljuk a megvalósítás során” – üzente az államfő, és hozzátette, hogy csak az egyesült Európai Unió képes megküzdeni a gazdasági válsággal.

“Megbeszélést folytattam Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével Szerbia európai távlatairól és a feladatainkról” – közölte, és hozzátette, hogy a találkozó során szó volt a dél-kelet-európai térségben kialakult politikai helyzetről és Szerbiának Európában betöltött szerepéről.

Szerbia törekvéseiről szólva Vučić elnök aláhúzta, hogy célja a nemzeti és az állami érdekek érvényesítése. Mivel a megbeszélésen a Pristinával való bárbeszédről, a régió-beli helyzetről, a jog uralmának Szerbiában történő érvényesítéséről és mindazokról az erőfeszítésekről is szó volt, amelyeket Szerbiának meg kell tennie az európai útján, az államfő kiemelte:

„Azt kell néznünk, hogy közeledjünk egymáshoz, elkerüljük az összetűzéseket és meg kell nyitnunk a határokat”.

Hozzátette: büszke a Nyitott Balkán elnevezésű kezdeményezésre.

A szerb államfő a bledi összejövetel kapcsán adott nyilatkozatában megemlítette, hogy beszélgetést folytatott Borut Pahorral, Szlovénia elnökével is, akivel méltatták a két ország jó viszonyát és a Szerbia és Szlovénia közötti kereskedelmi forgalomban elért évről-évre javuló eredményeket. Köszönetét fejezte ki a házigazdáknak, amiért lehetővé tették, hogy a fórumon elmondhassa az pillanatnyi fontos kérdésekkel kapcsolatos elképzeléseit.

Nyilatkozatában kiemelte, hogy a Miroslav Lajčakkal, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédben és más regionális kérdésekben illetékes európai uniós biztossal folytatott tárgyalásai során aggodalmát fejezte ki, hogy az albánok megkezdik a különböző nemzetközi intézményekbe való bekapcsolódásukra irányuló kampányukat.

„Az EU fontos a számunkra és szükségünk van rá, de időközben élnünk is kell, túl kell élnünk, s közben előbbre kell mozdítanunk a gazdaságunkat és jobbá kell tennünk az emberek életét” – mondta az államfő, kiemelve, hogy ezek kulcsfontosságú dolgok Szerbia számára.

Forrás/Fotó: Államelnökség/Dimitrije Gol