Printer Friendly Version Sonja Šarić je pobednik međunarodnog takmičenja operskih pevača u Budimpešti – Budimpešta, 5. septembar 2021. @ 6 September 2021 11:12 AM

Sopran iz Srbije, Sonja Šarić je pobedila na 4. Međunarodnom takmičenju operskih pevača „Marton Eva“ u Budimpešti, koje organizuje Muzička akademija u Budimpešti – prenela je mađarska agencija „MTI“ 6. septembra naglašavajući da je srpska operska pevačica dobila i nagradu publike.

Prva nagrada se sastoji  od 30 hiljada evra novčane nagrade. Iza 31-godišnje Sonje Šarić na drugom mestu je bariton iz Kazahstana Azat Malik, koji je dobio novčanu nagradu od 20 hiljada evra. Na trećem mestu sa nagradom od 10 hiljada evra je tenor iz Južne Koreje Jihon Son. Posebna nagrada Mađarske akademije umetnosti od 10 hiljada evra – koja takođe nosi ime poznate mađarske pevačice Eve Marton – dodeljena je Denizi Uzun (mezosopran/alt), koja se takmičila u tursko-nemačkim bojama.

Takmičenje je održano u velikoj sali Muzičke akademije u Budimpešti u dva kruga, u pratnji orkestra mađarske državne opere, a uz to, svaki takmičar je morao da se predstavi publici i putem kratkog filma koji je prikazan tokom takmičenja.

Rezultati su saopšteni na gala-koncertu 5. septembra uveče.

U finalu takmičenja je učestvovalo 66 operskih pevača, dok se na takmičenje prijavilo 255 umetnika iz 47 zemalja sveta još proleća 2020. godine, kada je na prvi krug takmičenja pozvano 116 umetnika po izboru žirija koji je vodila profesor-emeritus Eva Marton, po kojoj je i nazvano ovo međunarodno takmičenje.

Kako prenose mađarski mediji, u žiriju su bili ključni učesnici operskog života sveta.