Printer Friendly Version Magyarország szorgalmazza Szerbia felvételét az Európai Unióba, együtt védjük meg Európát - Aláírták a két ország stratégiai partnerségéről szóló megállapodást – Budapest, 2021. 09.08. @ 8 September 2021 03:57 PM

Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma kijelentette, hogy Magyarország teljes mértékben támogatja Szerbia európai integrációját, mert amíg Szerbia nem lesz része az EU biztonsági struktúrájának és felépítésénak, addig nem lehet garantálni az teljes kontinens biztonságát.

A Szerbia és Magyarország kormányainak mai budapesti együttes ülése utáni, Ana Brnabić szerb kormányfővel együtt megtartott sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök rámutatott, hogy az afganistáni helyzet eseményei újabb nagy migránshullámost sejtetnek, ami miatt Szerbia és Magyarország egyaránt nehéz helyzetbe kerülhet.

Orbán Viktor szerint Szerbia és Magyarország kormányainak mai együttes ülésének eredményeit azzal a mondattal lehet összegezni, hogy a két ország egyetértett Közép-Európa megújításában, a térség megvédésének és Közép-Európa biztonságának a szavatolásában. A várható afganisztáni menekülthullámról szólva Orbán Viktor kiemelte, hogy mindkét országban működnek olyan civil szervezetek, amelyek a migrációt támogatják, ami teljes mértékben ellentétes a két ország biztonsági érdekeivel.

A magyar miniszterelnök rámutatott, hogy Magyarország teljes mértékben támogatja Szerbia európai integrációját, mert véleménye szerint Szerbia, mint az EU biztonsági struktúrájának és felépítésének szerves része nélkül nem lehet garantálni az egész kontinens biztonságát.

„Mindannyian tudjuk, hogy ezek a mingránsok nem Szerbiában és nem Magyarországon akarnak élni, ezek Németországba igyekeznek, ezért amikor most megvédjük magunkat, mint olyan sokszor a történelem során, egyben Európát, elsősorban Németországot is védjük“ – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ezt a védelmet Szerbia és Magyarország együtt biztosítani tudja.

Brnabić: Magyarország nyújtja a legnagyobb támogatást Szerbiának

Ana Brnabić, Szerbia Kormányának elnöke a sajtótájékoztatón rámutatott, hogy Szerbia európai integrációs törekvéseiben Magyarországtól kapja a legnagyobb támogatást, és Magyarország lett Szerbia harmadik legnagyobb kereskedelmi és gazdasági partnere, és a várakozások szerint a két ország közötti kereskedelmi forgalom 2021-ben eléri a 2 milliárd eurót.

Brnabić szerb kormányfő köszönetet mondott a vendéglátásért, hangsúlyozván, hogy Szerbia egyetlen más országgal sem tartott együttes kormányülést hat alkalommal, mint ahogy most Magyarországgal.

Kiemelve, hogy a 2014-ben megtartott első együttes ülés után – amikor még Aleksandar Vučić mostani államfő állt a kormány élén - sok minden történt, s ez vezetett el odáig, hogy a mai napon aláírhatták a Stratégiai partnerségről szóló megállapodást.

„A közös sikerek egész sorát értük el, de mindenek előtt az európai integrációban nyújtott segítséget szeretném megköszönni“ – hangsúlyozta Ana Brnabić, ismételten rámutatva, hogy Magyarország nyíltan és őszintén szorgalmazza az EU bővítését és az európai úton a legnagyobb támogatást nyújtja Szerbiának.

A jó viszonyokról beszédesen szól a tény, hogy a két ország korábban egyezményt kötött a nagykövetségek és konzulátusi képviseletek közös használatáról.

Az afganisztáni helyzet kapcsán a szerb kormányfő rámutatott, hogy e tekintetben a legfontosabb a közös európai politika meghatározása, s hogy a bajba jutott embereknek a saját hazájukban nyújtson segítséget a nemzetközi közösség.

Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, hogy a Szerbián és Magyországon áthaladó migránsok tekintetében Szerbia specifikus helyzetben van, mert nem tagja az EU-na, a tranzit útvonalon fekszik és Szerbiába a migránsok az EU tagországaiból érkeznek és EU tagországok irányába tartanak. Szerbia már 2015 óta szorgalmazza, hogy közös európai politikát kell kialakítani. Nem lehet fenntartható politikát folytatni, ha nem vesszük figyelembe az egész európai kontinest – tette hozzá, s megismételte: Szerbia közös európai politikára számít.

Megállapodás Szerbia és Magyarország stratégiai partnerségéről

Magyarország és Szerbia kormányfői, Orbán Viktor és Ana Brnabić ma Budapesten aláírták a két ország közötti szivélyes kapcsolatokról és stratégiai partnerségéről szóló Megállapodást.

A két ország miniszterei a megállapodáshoz kapcsolódó nyilatkozatokat is aláírták, mégpedig a gazdasági, mezőgazdasági, diplomáciai, közbiztonsági (közös határellenőrzési) együttműködésre vonatkozóakat, továbbá az európai integrációban nyújtandó szakmai segítséggel és a Belgrád-Budapest gyorsvasúttal kapcsolatosakat.

A dokumentumokat Szerbia Kormánya nevében, együtt a magyar kollégákkal, Nikola Selaković külügyminiszter, Anđelka Atanacković gazdasági miniszter, Aleksandar Vulin belügyminiszter, Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter és Tomislav Momirović építészeti, közlekedési és infrastruktúra-ügy miniszter írta alá.

A budai Karmelita Kolostorban, Magyarország Kormányának a székhelyén a két kormány együttes ülését és a megállapodások aláírását megelőzően bilaterális megbeszéléseket folytattak a két ország kormányfői és szakminiszterei.

A két ország közötti szivélyes kapcsolatokról és stratégiai partnerségről szóló Megállapodás intézményes keretet szavatol Szerbia és Magyarország viszonyainak további fejlesztéséhez, és a közös projektumok valóra váltásához az élet számos területén.

A tervek szerint hamarosan aláírják a magyar Innovációs és technológiai minisztérium és Szerbia gazdasági minisztériuma közötti együttműködési memorandumot. A kölcsönös megértésről szóló nyilatkozat lehetővé teszi a két ország fiatal mezőgazdászainak együttműködését.

Várhatóan hamarosan aláírják a magyar Külgazdasági és külügyminisztérium és a szerb Külügyminisztérium közötti, a diplomataképzésre vonatkozó együttműködési nyilatkozatot is.

Forrás: Tanjug