Printer Friendly Version Obnovljena je zgrada bivše pravoslavne parohije u Srpskom Kovinu – 16.09.2021. @ 17 September 2021 11:30 AM

U Srpskom Kovinu na ostrvu Čepel je 16. septembra svečano predata na upotrebu obnovljena zgrada parohije Srpske pravoslavne crkve – javila je agencija MTI.

U zgradi je smeštena zbirka manastira Srpski Kovin.

Zgradu su na svečanosti simbolično otvorili državni sekretar u Kabinetu premijera za odnose sa crkvama i nacionalnostima Mikloš Šoltes, arhijerej i episkop budimski Lukijan Pantelić, poslanik Fidesa Karoj Pancel, predstavnik Srba u parlamentu Mađarske Ljubomir Aleksov i gradonačelnik Srpskog Kovina Zoltan Vereckei.

Za obnovu zgrade nekadašnje parohije je Vlada Mađarske obezbedila 100 miliona forinti.

Zbirka manastira Srpskog Kovina je deo Muzeja Budimske eparhije Srpske pravoslavne crkve u Sentandreji.

Državni sekretar Mikloš Šoltes je podsetio da je cilj 52. Međunarodnog euharističkog kongresa, koji je nedavno održan u Budimpešti, zapravo bio da se prikaže suživot hrišćanskih zajednica, te da su hrišćani, sledeći Isusa, mnogo puta dokazali da mogu da žive zajedno u miru.

Rekavši da kulturne riznice manastira - koje su izložene u obnovljenoj zgradi - prikazuju snagu hrišćanstva na koju možemo da se oslonimo, državni sekretar je istakao da je iz ovih razloga važno postojanje srpske ortodoksije i da je „tu među nama“ i Srpska pravoslavna crkva.

Episkop budimski Lukijan je rekao da crkva u Srpskom Kovinu, posvećena uspenju Bogorodice i riznica manastira, pored duhovnog i kulturnog bogatstva ovdašnjih Srba, govori i o sveobuhvatnoj brizi Vlade Mađarske, ali i o tome da je i za rukovodioce naših zemalja bitno sačuvanje i prikazivanje ovih riznica.

Direktor Muzeja Budimske eparhije SPC u Sentandreji Kosta Vuković je istakao da su u riznici manastira u Srpskom Kovinu uglavnom dela iz 18. veka, međ njima i retke zastave sa početka 18. veka. (MTI)