Printer Friendly Version Vučić: Demografija će biti najvažnije pitanje u regionu – Budimpešta, 23.09.2021. @ 23 September 2021 10:19 AM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je pitanje demografije pitanje opstanka Srbije i drugih zemalja. Srbija jača mere za podsticanje rađanja, ističe Vučić.

Aleksandar Vučić je, na Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti, poručio da će pitanje demografije uskoro postati najvažnije političko pitanje u regionu.

Predsednik Srbije je poručio da je po ovom pitanju Srbija, na osnovu primera Mađarske, uvela veliki broj mera,a od prošlog učešća na Samitu u Budimpešti, i da se već vide neki rezultati. Kako je rekao, nada se većim rezultatima, ali to nije nešto što se vidi iz dana u dan.

Prema njegovim rečima, u slučaju Srbije, ali i mnogih država regiona, demografsko pitanje, pitanje nataliteta je pitanje opstanka.

U svom obraćanju predsednik se osvrnuo i na odnose Mađarske i Srbije, naglasivši da je uložena ogromna energija u uspostavljanje dobrih odnosa.

"Premijer Viktor Orban je bio dovoljno hrabar da izgradi odlične veze sa Srbima. Nije imao lak zadatak, jer obojica znamo da smo imali problema i jasno nam je kakve su dileme imali Mađari. Veoma sam svestan teške prošlosti koje su dve države imale", objasnio je Vučić.Poručio je da je Orban bio hrabar i znao da treba nešto da uradi da se naše veze poboljšaju.

Vučić je ukazao da pre 10 do 15 godina, kada je Mađarska igrala u fudbalu ili vatrpolu neku utakmicu, u Srbiji su navijali uvek za protivnika, a danas se to promenilo i nebitno s kim igra Mađarska, Srbi navijaju za njih, izuzev ako igraju sa Srbijom. Prema njegovim rečima 90 odsto građana Srbije tako razmišlja, dodajući da je to najbolji primer za dobre odnose i kako je moguće promeniti stav ljudi, odnosno odnos dve nacije i dve zemlje. (Tanjug)