Printer Friendly Version Szoros és baráti kapcsolatok Szerbia és Magyarország között – 2021. szeptember 23. @ 24 September 2021 09:57 AM

Nikola Selalković, Szerbia Köztársaság külügyminisztere ma New York-ban találkozott Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel, akivel a két ország kormányainak nemrégiben megtartott 6. együttes ülésén hozott határozatok megvalósításáról, és a két minisztérium feladatairól tárgyaltak.

Selaković miniszter ez alkalommal megállapította, hogy Szerbia és Magyarország diplomáciai vezetőinek gyakori találkozói bizonyítékul szolgálnak a két ország közötti szoros és baráti kapcsolatokra, amelyek az újabbkori történelem során jelenleg vannak a legmagasabb szinten.

Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök baráti kapcsolatai és a magas- és legmagasabb szintű gyakori kölcsönös látogatások a szerb diplomácia vezetőije szerint stabil politikai alapul szolgálnak a Szerbia és Magyarország közötti együttműködés minden vonatkozásának a fejlesztéséhez.

Nikola Selalković ez alkalommal is köszönetet mondott Magyarországnak azért a következetes és kifejezett támogatásért, amelyet Szerbiának nyújt az európai integrációs folyamat során, és azért az álláspontért is, hogy Szerbiának, mint a régió gazdasági és politikai központjának az EU-ban van a helye.

Selaković miniszter beszélgetőtársával ismertette Pristina legújabb provokációs lépéseit és a Koszovóban és Metóhiában kialakult legújabb helyzetet.

Szerbia, Selaković miniszter szavai szerint, továbbra is a régió stabilitásának oszlopa és az ellentétek békés és politikai megoldásainak a támogatója lesz, de kitart azon álláspontja mellett, hogy a nemzetközi közösségnek erőfeszítéseket kell tennie Pristina veszélyes és destabilizáló tevékenységének a megakadályozására.