Printer Friendly Version Aleksandar Vučić megbeszélése a magyar nagykövettel – Belgrád, 2021.11.17. @ 17 November 2021 02:11 PM

Aleksandar Vučić Szerbia Köztársaság elnöke ma Belgrádban beszélgetést folytatott Pintér Attilával, Magyarország belgrádi nagykövetével a kétoldalú kapcsolatokról, az együttműködés sokszínűségéről és a közös beruházások megvalósításáról.

Az államfő rámutatott arra, hogy a két ország kapcsolata a kölcsönös megértésnek és bizalomnak köszönhetően a közös történelemben eddig nem tapasztalt legmagasabb szinten áll, és külön hangsúlyozta Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a partnerség megerősítése melletti elkötelezettségét.

Aleksandar Vučić ez alkalommal is köszönetét fejezte ki azért az aktív támogatásért, amelyet Magyarország nyújt Szerbiának az európai integráció folyamatában.

A beszélgetőpartnerek kiemelt figyelmet fordítottak az Újvidék és Kelebia közötti vasúti szakasz alapkövének közelgő letételére, hangsúlyozva, hogy ez a projekt az egységes európai vasúthálózat és a 10-es folyosó részeként nem csak Szerbia és Magyarország, hanem egész Európa számára stratégiai jelentőségű.

Pintér Attila nagykövet a szerb elnököt tájékoztatta a magyarországi szerb iskolák újjáépítésének üteméről is, amelyre a budapesti kormány jelentős eszközöket szánt, hogy hozzájáruljon a szerb kisebbség helyzetének javításához.

Megköszönve a magyar kormánynak a szerb kisebbségről való gondoskodást, Vučić elnök Pintér nagykövettel megvitatta annak a belgrádi kezdeményezésnek a tervét is, amellyel a közös történelem fontos alakjainak állítanának emléket.

A további közös projektekről is tárgyaltak, és kiemelték: mindkét ország érdeke, hogy a politikai kapcsolatok magas szintje még nagyobb gazdasági együttműködést eredményezzen.

Forrás/Fotó: www.predsednik.rs