Printer Friendly Version Nikola Selaković: Szerbia és Magyarország két testvéri állam - 2021. november 25. @ 26 November 2021 11:40 AM

Nikola Selaković, Szerbia Köztársaság külügyminisztere a magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel ma Budapesten folytatott megbeszélései után kijelentette, hogy a mai napon ismételten megerősítették a két baráti és testvéri állam magas szintű együttműködését, amelyről elmondható, hogy most a legfejlettebb a történelem során valaha is elért eredményekhez viszonyítva.

A magyar kollégájával megtartott közös sajtótájékoztatón Szerbia külügyminisztere kiemelte, hogy a Szerbia és Magyarország közötti stratégiai partnerség a gyorsan fejlődő, jószomszédi együttműködést és a jövő felé való fordulást is magába foglaló jó viszonyok koronáját jelenti.

A szerb diplomácia vezetője megállapította, hogy a két ország közötti párbeszéd tartalmát áthatja az Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar kormányfő egymás közötti személyes bizalma és kapcsolata.

Selaković külügyminiszter kiemelte, hogy a Szijjártó Péter magyar kollégájával való mai találkozó nem egész egy év alatt a hatodik a sorban, és hogy még gyakrabban kellene találkozniuk, mert ez jó hatással van a két állam viszonyára.

Ez alkalommal az infrastruktúrával kapcsolatos számos vasúti és energetikai projektumra emlékeztetett, amelyeket közösen indított Szerbia és Magyarország az elmúlt időszakban.

„Egyrészt a gazdasági együttműködés elmélyítéséről beszélgettünk és erről még beszélgetni is fogunk. Arra számítunk, hogy az idén az árucsere-forgalmunk első ízben eléri a 2 milliárd eurót. Magyarország, amikor az EU tagországairól beszélünk, Németország és Olaszország után a harmadik partnerünk, folyamatosan növekvő tendenciával“ – állapította meg Nikola Selaković.

Szavai szerint Szerbia számára fontos, hogy a Magyarországra irányuló exportja az idei év első 9 hónapjában 41% százalékkal növekedett. Hozzátette, hogy folyamatosan nő a Szerbiában jelen levő magyar cégek száma, ami egyaránt szemlélteti a gazdasági kapcsolatok erősödését és azt, hogy a jó politikai kapcsolatok intenzívebb gazdasági kapcsolatokat eredményeznek.

A miniszter kiemelte, hogy a megbeszélésen arról a támogatásról is szó volt, amelyet Magyarország nyújt Szerbiának az európai úton.

„Kedves barátomnak ismét megköszönöm a szilárd és minden kétséget kizáró támogatást, amit Magyarország és ő személyesen, és Orbán miniszterelnök is nyújt Szerbiának az európai útján. Tény, hogy Magyarország mindenütt népszerűsíti Szerbiát, mint a Nyugat-Balkán kulcsfontosságú országát a politikai stabilitással, a gazdasági fejlődéssel és az egész régió békéjével és stabilitásával összefüggésben, és ez az, ami számunkra rendkívüli fontosságú“ – mondta a szerb külügyminiszter.

Szijjártó Péter megállapította, hogy Magyország és Szerbia kapcsolatát barátinak minősíthetjük, amiből mindkét nemzet profitál.

A magyar miniszter rámutatott a két országnak az illegális migráció leküzdésében betöltött szerepére is, kiemelve, hogy magyar rendőrök is részt vesznek Szerbia déli határának a védelmében.

A magyar miniszter külön figyelmet fordított a két ország vasúti összeköttetésének, és pontosította, hogy a Budapest-Belgrád gyorsvasút magyar szakaszának építése 2025-ig befejeződik, a Szeged-Szabadka vasútvonal pedig 2022. végéig kiépül.

Szijjártó Péter elégedettségét fejezte ki a Szerbiával való gazdasági viszonyok erősödése kapcsán és rámutatott, hogy a két ország közötti árucsere az idén ezidáig 39%-al emelkedett, miközben egyre nő a magyar beruházások értéke is Szerbiában.

A magyar külügyminiszter rámutatott a diplomáciai kolokációs együttműködés fontosságára is, mondván, hogy ennek hála a magyar diplomaták már megkezdték a munkájukat Zambia szerbiai nagykövetségén, s hamarosan Kongóban is, miközben a szerb diplomaták a magyar nagykövetségről végzik a munkájukat Máltán és Csilében. Mindez mindkét ország érdekében áll és világosan megmutatja a két ország közötti bizalom mértékét, mivel közös diplomáciai képviseletet csak azokkal az országokkal lehet működtetni, amelyek iránt bizalmunk van – magyarázta Szijjártó miniszter és hozzátette, hogy ez az együttműködés a két ország nemzetközi sikereihez is hozzájárul.