Printer Friendly Version REPUBLIČKI REFERENDUM RADI POTVRDJIVANJA AKTA O PROMENI USTAVA SRBIJE - OBAVEŠTENJE ZA BIRAČE KOJI IMAJU BORAVIŠTE U INOSTRANSTVU @ 3 December 2021 10:19 AM

Obaveštavamo da je predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić potpisao Odluku o raspisivanju republičkog referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije. Referendum je zakazan za 16. januar 2022. godine.

Na osnovu člana 16. stav 2. i člana 24. stav 3. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 104/09 i 99/11) i tačke 8. Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 15/12, 88/18, 67/20, 40/21 i 90/21), Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije izdalo je Obaveštenje za birače koji imaju boravište u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na republičkom referendumu. Biračko pravo imaju svi punoletni državljani Republike Srbije koji žive u inostranstvu, a imaju prebivalište u Republici Srbiji, kao i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički borave u inostranstvu ako su prethodno blagovremeno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu.

Državljani Republike Srbije sa biračkim pravom mogu podneti zahtev preko Ambasade Republike Srbije u Budimpešti da se u Jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećem republičkom referendumu glasati u inostranstvu. Zahtev se podnosi najkasnije pet dana pre dana zaključenja Jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do ponoći 25. decembra 2021. godine.

Preko javnog portala Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije građani mogu proveriti da li su upisani u Jedinstveni birački spisak. To se može učiniti na osnovu jedinstvenog matičnog broja (JMBG) i registarskog broja lične karte preko linka: https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Ukoliko je lice upisano u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji, u Ambasadi Republike Srbije podnosi samo Zahtev za upis u birački spisak podatka da će glasati u inostranstvu.

Ukoliko lice nije upisano u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji, u Ambasadi Republike Srbije podnosi Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i Zahtev za upis u birački spisak podatka da će glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu potrebno je podneti bez obzira da li su građani - birači ranije glasali u inostranstvu.

Popunjen i potpisan zahtev, uz kopiju važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (prve strane pasoša ili obe strane lične karte), može se dostaviti lično u prostorijama Konzularnog odeljenja Ambasade Republike Srbije u Budimpešti svakog radnog dana od 10.00 do 13.00 časova, elektronskim putem na mail: budapest-consulat@serbiaemb.t-online.hu, ili poštom na adresu Szerbia Köztársaság Nagykövetsége, 1068 Budapest, Dózsa György út 92/b.

Uslov za otvaranje biračkog mesta u inostranstvu je da se prijavi najmanje 100 birača. Ukoliko se ovaj uslov ispuni, naši državljani biće naknadno obavešteni o vremenu i mestu glasanja.