Printer Friendly Version Uslovi za ulazak u Mađarsku - 10.12.2021. @ 10 December 2021 11:03 AM

Državljani Srbije ulaze u Mađarsku sa teritorije Srbije pod istim uslovima koji su bili na snazi pre pandemije. Nije potrebna potvrda o imunizaciji, niti negativan PCR test.

Ukoliko naši državljani dolaze u Mađarsku iz neke treće zemlje (npr. sleću avionom na aerodrom u Budimpešti) ne treba da imaju potvrdu o imunizaciji ili negativan PCR test ukoliko su u tranzitu, odnosno ukoliko putuju u Srbiju bez zadržavanja u Mađarskoj. Ukoliko žele da u Mađarskoj borave neko vreme (turistički, poslovno) potrebno je da imaju potvrdu o imunizaciji.

Iako policija na aerodromu u Budimpešti ne traži od naših građana koji su u tranzitu potvrdu o imunizaciji ili negativan PCR test, avio kompanije zadržavaju pravo da zahtevaju da putnici pokažu negativan PCR test prilikom ulaska u avion.

Sporazum o uzajamnom priznavanju potvrda o imunizaciji između Srbije i Mađarske stupio je na snagu 30.04.2021. godine.

Zvanično, potvrda o imunizaciji potrebna je samo prilikom ulaska na manifestacije na kojima se očekuje više od 500 posetilaca (sportski događaji, muzički festivali i dr) bilo da se radi o manifestacijama u zatvorenom ili na otvorenom prostoru. U praksi se, međutim, u većini slučajeva traži da građani pokažu potvrdu o imunizaciji prilikom ulaska na koncerte, u sportsko-rekreativne objekte, muzeje.

Organizatori sportskih događaja i drugih manifestacija, kao i uprave institucija iz oblasti kulture imaju zakonsku mogućnost da na sopstvenu inicijativu traže od posetilaca da pokažu potvrdu o imunizaciji.

Za ulazak u restorane u principu nije potrebna potvrda o imunizaciji, iako restorani imaju pravo da ulazak uslove posedovanjem potvrde o imunizaciji.

U svim zatvorenim javnim objektima (prodavnice, gradski prevoz i dr) obavezno je nošenje zaštitnih maski.