Printer Friendly Version Selaković és Szijjártó: a szerb-magyar kapcsolatok történelmében a legfényesebb időszaknak vagyunk tanúi – 2022. február 7. @ 8 February 2022 11:52 AM

Nikola Selaković szerb külügyminiszter ma Belgrádban Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel találkozott, akivel a megbeszélést követően közös sajtótájékoztatót tartott.

Szerbia és Magyarország a kétoldalú kapcsolatok történelmében a legszebb és legfényesebb időszakot élik, s ezt a két ország a stratégiai együttműködésről szóló megállapodással hivatalosan is megerősítette, amikor Orbán Viktor magyar és Ana Brnabić szerb miniszterelnök tavaly aláírta a dokumentumot – hangsúlyozta újságírók előtt Selaković miniszter.

„Párbeszédünk tartalma és gyakorisága Szerbia és Magyarország jó kapcsolatáról tesz tanúbizonyságot, de ez csak kíséri azt az utat, amelyet Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke és Orbán Viktor magyar kormányfő alapoztak meg” – mondta a szerb miniszter, hozzátéve: mindebből az is látszik, hogy két vezető személyes kapcsolata hogyan teremt kiváló kapcsolatokat két nép és két állam között.

Nikola Selaković kiemelte, hogy magyar kollégájával a két ország teljeskörű együttműködéséről folytatott megbeszélést, mindenek előtt a gazdasági, infrastruktúrális és energetikai kapcsolatokról.

Ami a gazdaságot illeti, a szerb diplomácia vezetője emlékeztetett arra, hogy a két ország kereskedelmi forgalma 2021-ben elérte a maximumot, azaz a 2 milliárd eurót, amivel Magyarország Németország és Olaszország mellett Szerbia uniós partnerei között az élre került.

„Nagyon fontos az infrastruktúrális projektekben való együttműködés, a két fővárosunk közötti gyorsvasút megépítése, valamint a Balkáni Áramlat kiépítése általi energetikai összekötettés“ – mondta Nikola Selaković, hozzátéve, hogy Szijjártó miniszterrel a nemzeti kisebbségekhez tartozók státusáról és a határmenti térségekben való együttműködésről is egyeztettek.

A miniszter a két külügyminisztérium együttműködését is felfelé ívelőnek minősítette és kiemelte a diplomáciai kolokációról szóló egyezmény aláírásának fontosságát.

„Néhány hét óta a máltai Vallettában Szerbiának első ízben van állandó diplomáciai jelenléte Magyaroszág diplomáciai és konzuli képviseletén. Ismerve a Máltán tartózkodó szerb közösség nagy számát, ezzel lehetővé válik, hogy minőségi szempontból jobban és gyorsabban ellássuk az ő szükségleteiket“ – fogalmazott a miniszter, majd pedig köszönetet mondott Szijjártó Péternek a személyes erőfeszítéseiért, amelyet annak érdekében tesz, hogy Szerbia mielőbb az EU tagja lehessen.

Szijjártó Péter Belgrádban annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a Szerbia és Magyarország közötti stratégiai partnerség hasznos mindkét fél számára. A magyar miniszter újságírók előtt ki is emelte a szerb-magyar együttműködés néhány legjelentősebb eredményét a gazdaság, az energetika, az illegális migráció elleni harc és a nemzeti kisebbségi közösségek vonatkozásában.

Az energiaügyi együttműködéssel kapcsolatban megállapította, hogy ha Szerbia és Magyarország nem működött volna együtt ezen a területen is, ma a két ország is áldozata lenne annak az energetikai válságnak, amelynek Európa nyugati fele most issza meg a levét.

„Ha engedtünk volna a szankciós fenyegetéseknek, hogyha nem tartottunk volna ki a nemzeti érdekeink mellett, és ha nem építettük volna meg ezt a vezetéket, akkor súlyos ellátási kihívásokkal kellene szembe néznünk“ – mondta a magyar miniszter, s elégedettségét fejezte ki az illegális migráció megakadályozása terén kialakított együttműködéssel is.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy az összes határon túl élő magyar nemzeti közösség közül a legtöbb jogot, s az állam részéről való legkorrektebb hozzáállást a vajdasági magyar nemzeti közöttség élvezi.

Hozzátette, hogy a kisebbségi nemzeti közösségek azok, amelyek mindkét országot összekötik és erősítik. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy április 3-án egyaránt választásokat tartanak Szerbiában és Magyarországon is, amelyeken a két ország jövőjéről, de a szerbiai magyarok és a magyarországi szerbek jövőjéről is döntenek a választópolgárok.

A közelgő választások alkalmából sok sikert kívánt Szerbia elnökének és kormányának, és reményét fejezte ki, hogy a szerb-magyar határ mindkét oldalán olyan eredmény születik, amely alapján az együttműködés még sokáig a két nép javát szolgálja.

Forrás/Fotó: www.mfa.gov.rs