Printer Friendly Version Izbor novog PR Mađarske Kataline Novak – 10.03.2022. @ 10 March 2022 01:37 PM

U parlamentu Mađarske je 10. marta 2022. godine, za novog PR Mađarske izabrana Katalin Novak, koju je na tu funkciju kandidovala partija Fides 21. decembra 2021. godine.

Mandat aktuelnom predsedniku Mađarske Janošu Aderu ističe 10. maja o.g. kada će na njegovo mesto kao 6. predsednik države (nakon promene sistema u Mađarskoj) stupiti Katalin Novak.

Katalin Novak je glasanjem u parlamentu izabrana sa 137 glasova. Ovo je više od dvotrećinske većine koja je bila potrebna za njen izbor u parlamentu od 199 članova. U glasanju je učestvovalo 195 poslanika, a važećih glasova je bilo 188. Kandidat opozicije, Peter Rona (Róna Péter) dobio je 51 glas.

Nakon objave rezultata, novo-izabrana predsednica države je položila zakletvu pred nacionalnom zastavom i pred istorijskim zastavama Mađarske.

Svečanom činu izbora, prisustvovali su PV Mađarske i predsednik Fidesa Viktor Orban, članovi Vlade Mađarske, predstavnici diplomatskog kora i zvaničnici državnih i javnih institucija u Mađarskoj.

Katalin Novak je rođena 1977. godine u Segedinu. Diplomu Ekonomskog fakulteta je stekla 2001. godine na Univerzitetu za ekonomske nauke i državnu upravu, a nakon toga je završila pravne studije i francusko pravo na univerzitetu „Université Paris X”. Između 2001. i 2003. godine je radila u MSPT Mađarske kao referent, a od 2010. godine je postala savetnik u MSPT kod ministra Janoša Martonjija. Od 2012. godine je počela da radi u Ministarstvu za ljudske resurse, bila je šef kabineta ministra Zoltana Baloga. U istom ministarstvu je u periodu 2014-2020. bila DS za porodice i omladinu, istu oblast je od 2020. godine pokrivala kao ministar bez portfelja, sve do kandidature za predsednika države do decembra 2021. godine.

Katalin Novak je i u Fidesu radila na važnim pozicijama. Od 2017. godine je četiri godine bila potpredsednica stranke, zadužena za spoljne poslove.

Odluku o tome da će imenovana biti kandidat za predsednika države objavio je lično PV i predsednik Fidesa Viktor Orban 21. decembra 2021. godine.

Katalin Novak je živela i radila i u SAD, Francuskoj i Nemačkoj.

Prema Osnovnom zakonu (Ustavu) Mađarske, predsednik države oličava jedinstvo nacije, čuvar je demokratskog funkcionisanja državne organizacije. Predsednik je i generalni komandant Vojske Mađarske i bira se na 5 godina sa mogućnošću reizbora na još jedan mandat.

Suprug novoizabrane PR je ekonomista Atila Vereš Ištvan, šef uprave za novčano i devizno tržište u Nacionalnoj banci Mađarske. Imaju dva sina i jednu kćerku.

Ceremoniji izbora novog PR Mađarske prisustvovao je i ambasador R. Srbije Ivan Todorov.