Printer Friendly Version Vučić államfő részt vett a Belgrád-Budapest vasútvonal Belgrád-Újvidék közötti szakaszának ünnepélyes átadásán - 2022. március 19. @ 21 March 2022 10:47 AM

Aleksandar Vučić, Szerbia Köztársaság elnöke és Orbán Viktor magyar miniszterelnök részt vettek a Belgrád-Budapest nemzetközi vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakaszának ünnepélyes átadásán. 
Vučić elnök a vasúti szakasz ünnepélyes forgalomba helyezése alkalmából megállapította, hogy éppen ez a vasútvonal jelképezi a fejlődést és azt mutatja, mi módon halad Szerbia a jövő felé, és ha ilyen ütemben haladunk, Szerbiát a legmodernebb vasútvonalak szövik át. 
„Útunk legelején, óriási akadályként, az a Szerbiáról alkotott nézet gátolt bennünket, hogy folytonosan késünk. Hálás vagyok a polgárainknak, hogy volt bátorságunk nem csak a jövő felé venni az irányt, hanem azért is, hogy leküzdöttük ezeket a nézeteket és megalkottuk a modern Szerbiáról, mint az itteni európai térség gazdasági fejlődésének a motorjáról szóló képet” – mondta az államfő beszéde elején az Újvidéken megrendezett ünnepségen, amelyen nagy számú polgár is jelen volt, hogy bevárja a Belgrádból mindössze 33 perc alatt megérkező Sólyom (Soko) elnevezésű gyorsvonatot.  
 
 
A 4 kocsiból álló szerelvény a szerb fővárosból 11 órakor indult 270 utassal a fedélzetén, akik között ott voltak Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is. Zoran Đurđević mozdonyvezetőt érte a megtiszteltetés, hogy ő irányítsa a gyorsvonatot, amely alig valamivel több, mint fél óra elteltével megérkezett az 1964-es megépítése  óta most először felújított újvidéki vasútállomásra. 
A szerb államfő kijelentette, hogy ez a vasútvonal még inkább közelebb hozza egymáshoz a szerbeket és a magyarokat, miközben Orbán miniszterelnök azt üzente, hogy Vučić elnökkel együtt közös erőfeszítésekkel építették a két nép közötti barátságot.
Vučić elnök elmondta: az utazás alatt megállapodtak Orbán Viktorral abban, hogy függetlenül a mostani súlyos válsághelyzetre, szükség esetén elsőként fogják segíteni egymást. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Orbán Viktor járult hozzá a legnagyobb mértékben a szerbek és magyarok közötti őszinte barátság létrejöttéhez, és külön kiemelte Pásztor Istvánnak a szerepét és a két nép testvéri viszonyainak kialakításában tett erőfeszítéseit. 
 
 
„A szerbek és magyarok között mindig jelen volt a kölcsönös tisztelet, de volt egy kis fenntartás is, ami viszont ma már nincsen. Ma már a szerbek Magyarországnak szurkolnak a meccseken. Amikor pedig nehéz, és amikor számos barátunk, Brüsszelben is és máshol is, lehajtja a fejét, akkor a mi magyar barátaink felemelik a szavukat Szerbia és polgáraink védelmében. És ezt meg kell becsülnünk. Így épülnek a barátságok, s én büszke vagyok erre” mondta Vučić elnök és rámutatott, hogy éppen az utazások alkalmával gazdagítjuk az életünket új tapasztalatokkal és megtanuljuk az új kultúrák megbecsülését, barátságokat kötünk és hozzájárulunk a nemzetközi együttműködéshez és a világ békéjéhez. 
Az államfő ünnepi újvidéki beszédében kifejtette, hogy a gyorsvasútnak hála, Szerbia továbbra is vonzani fogja a beruházókat, a munkásokat és az olyan barátokat, mint Orbán Viktor.
 
 
„Szerbiában most az Európában fellelhető legmodernebb és a legjobb felszereléssel és rendszerekkel ellátott vasúti szakaszt adtuk át a forgalomnak. A mi gyorsvasútjainkat az orosz és a kínai barátaink építették, s kifejezzük az irántuk való mérhetetlen hálánkat, amiért velünk együtt építették Szerbia jövőjét. A felügyeletet a németek végezték, a vonatok Svájcból érkeztek, s mindezt a stabil és erős Szerbia tisztességgel ki is fizette” – hangsúlyozta Szerbia elnöke, miközben rámutatott, hogy a gyorsvonat nem csak Belgrád és Újvidék között közlekedik majd, hanem a későbbiekben Niš városáig és Szabadkáig is. 
Az államfő rámutatott, hogy most, amikor a világ az egész gazdaságot megbénító geopolitikai viszályokkal és energia-válsággal szembesül, a vasútnak különösen nagy szerepe van minden ország gazdasági erejének megtartásában. 
„A vasút a legbiztonságosabb, legkedvezőbb és legjobb módja az emberek és az áru szárazföldi szállításának. Ha ilyen erőteljes tempóban folytatjuk, az elkövetkező években egész Szerbiát átszövik a legmodernebb vasútvonalak. Szerbia tartósan elkötelezett a béke, az együttműködés és a haladás iránt, és remélem, hogy ez a vasútvonal is hozzájárul ezekhez a tartós emberi értékekhez. Éljen a szerb-magyar barátság“ – mondta beszéde végén a szerb köztársasági elnök, miután köszönetet mondott a szerb kormány minisztereinek és Ana Brnabić kormányfőnek az elért eredményekért. 
 
Forrás/Fotó: www.predsednik.rs/Dimitrije Goll