Printer Friendly Version Igaz barátság, konkrét eredmények Szerbia és Magyarország együttműködésében – 2022. április 6. @ 7 April 2022 02:32 PM

Nikola Selaković, Szerbia külügyminisztere ma Szegeden találkozott Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel. 
 
A közös sajtótájékoztatón Selaković miniszter kijelentette, hogy Szerbia és Magyarország folytatni fogják a kölcsönös megértésen és támogatáson alapuló együttműködést, amelyhez nagyban hozzájárul Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar kormányfő kiváló egymásközti viszonya. 
 
„A mostani bizonytalan és egyáltalán nem könnyű körülmények közepette az egymás megsegítésére irányuló készség és támogatás nyílt kifejezése kulcsfontosságú, és ezért külön öröm a számomra, hogy Szijjártó miniszterrel való találkozásommal hozzájárulhatok az együttműködésünk folytatásához” – emelte ki Selaković miniszter, hangsúlyozva, hogy a két ország őszinte barátságát a minden téren történő szoros együttműködés és a konkrét eredmények is tanúsítják. 
 
A szerb külügyminiszter emlékeztetett Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar kormányfő március 19-ei találkozójára, amikor részt vettek a Belgrád-Budapest gyorsvasút Belgrád és Újvidék közötti szakaszának ünnepélyes átadásán, kifejezvén a meggyőződést, hogy belátható időn belül ott lehetünk az újabb szakasz átadásán, amely összeköti a vasútvonal szerbiai és magyarországi részét, s ezzel a két főváros még közelebb kerül egymáshoz.
 
Selaković miniszter rámutatott a Szabadka-Szeged vasútvonal építésénak a fontosságára is, amely még inkább összeköti a szerbeket és a magyarokat csakúgy, mint az országhatár két oldalán élő magyarokat. 
 
A szerb diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy a Balkáni áramlat elnevezésű gázvezeték is a két állam komoly együttműködésének fontos vívmánya, amely a mostani bizonytalanságokkal teli időszakban az energiaellátás egyik fő forrásává vált. 
 
Selaković miniszter kiemelte a kiváló gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok jelentőségét is, rámutatva, hogy a forgalom tavaly elérte a 2 milliárd 290 millió eurót, az idei év első két hónapjában pedig a 839,7 millió eurót, amellyel Magyarország Szerbia második külkereskedelmi partnerévé vált. 
 
Tovább kell munkálkodni annak érdekében, hogy még több szerb vállalat legyen jelen Magyarországon, és hogy eredmények szülessenek a harmadik piacokon való közös fellépések során is – mutatott rá. 
 
A szerb diplomácia vezetője köszönetet mondott Orbán Viktor kormányfőnek és Szijjártó Péter miniszternek a Szerbia európai integrációs folyamatában nyújtott következetes, aktív és igen erős támogatásért.
 
„Jelen voltam az európai fórumok számos színhelyén, ahol a Szerbiának szóló, az európai integrációt támogató legerősebb hang Péter barátom, azaz Magyarország hangja volt“ – jelentette ki a szerb diplomácia vezetője kiemelve, hogy az ilyen erős támogatás csakis az őszinte és igazi barátoktól érkezhet. 
 
„Köszönetet mondanék Magyarország komoly álláspontjaiért és viszonyulásáért azokban az esetekben, amelyek a mi fő nemzeti problémánkat, Koszovó és Metóhia problémáját érintik, és megköszönöm a minden eddigi esetben tanúsított konstruktív hozzáállását“ – mondta a miniszter.
 
Nikola Selaković rámutatott: Szerbia és Magyarország polgárai az április 3-ai választásokon kinyilvánították, hogy békét, biztonságot és stabilitást akarnak és ezzel megmutatták az utat is, amelyen az államaiknak haladniuk kell. 
 
Régiónkban Szerbia és Magyarország olyan államok, amelyek erősítik a stabilitást, és politikai vezetőik felelősségteljes magatartásával pozitívan tudnak hatni mindenki másra – szögezte le a szerb diplomácia vezetője. 
 
Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter elégedettségét fejezte ki, hogy Nikola Selaković szerb kollégájával mindössze három nappal a sorsdöntő választások után találkozhatott, amelyeket ugyanazon a napon tartottak meg Magyarországon és Szerbiában is. 
 
Ezekben a sorsdöntő pillanatokban történelmi eredményeket értünk el Szerbiában és Magyarországon is – mondta a magyar miniszter, emlékeztetve, hogy a magyar kormánypártok rekordszámú szavazatot kaptak és kétharmados többséggel rendelkeznek az Országgyűlésben. Hozzátette: Szerbia elnökének a győzelme is rekord-eredmény. „Gratulálok Vučić elnöknek, aki Szerbia államfőjeként megkezdheti második mandátumát” – üzente Szijjártó Péter.
 
„Ez a két nagy történelmi győzelem világosan bizonyítja, hogy helyes döntés a nemzeti érdek képviselete a határ mindkét oldalán” – mondta Szijjártó miniszter rámutatva, hogy ezt a polgárok, a választók teljesen világosan tudtunkra adták. A kormánypártok számára is világos volt, hogy a béke és a biztonság a legfontosabb feladat és a választóktól kapott felhatalmazás arra kötelez bennünket, hogy még erőteljesebben és világosabban képviseljük eddigi álláspontjainkat – fogalmazott, és hozzátette: ez pedig azt jelenti, hogy folytatni fogjuk a magyarok és a szerbek, és a Magyarország és Szerbia közötti történelmi barátság további építését.
 
A magyar külügyminiszter kiemelte, hogy az utóbbi években sokat tettünk azért, hogy a történelmi ellenségeskedés történelmi barátságá alakuljon a két nép és a két ország között, és hogy Szerbia és Magyarország profitáljon is ebből a barátságból. 
 
Szerbia és Magyarország közös infrastruktúrális projektjeit felsorolva Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy mindezek az együttműködés azon fejezetét képezik, amely része lesz a Szerbia EU-ba való integrációját véglegesítő történelemkönyvnek. Kijelentette: Szerbiát már tegnap fel kellett volna venni az Európai Unióba. 
 
„Teljesen világos, hogy a régiónak békére és stabilitásra van szüksége. Ezt nem lehetséges másként, minthogy Szerbiát felveszik az EU-ba” – szögezte le Szijjártó Péter.
 
Forrás/Fotó: www.mfa.gov.rs